Зам.кметът на Велико Търново Нейко Генчев ще представи България на

...
Зам.кметът на Велико Търново Нейко Генчев ще представи България на
Коментари Харесай

Нейко Генчев: Китай има изключително важна роля в намаляване на глобалните разходи за производство на „зелена” енергия

Зам.кметът на Велико Търново Нейко Генчев ще показа България на Форума на кметовете по време на Третото интернационално ревю Китай-ЦИЕ. Темата на третото издание е „ Задълбочаване на практическото съдействие към бъдещето ”, а в границите на българското присъединяване, десет-членна делегация от представители на туристическия бранш и проведена от ККЦ в София, с поддръжката на Министерството на туризма, ще показа опциите на България като забавна и влиятелна туристическа дестинация и ще вземе присъединяване в няколко профилирани интернационалните форума.

Непосредствено преди отпътуването на делегацията, зам.кметът на Велико Търново отговори на няколко въпроса, особено за КМГ. „ Това ревю е едно от най-важните събития в подтекста на разширение съдействието сред Китай и страните от Централна и Източна Европа, ревю, което се организира след тригодишно спиране, заради пандемичната конюнктура. И по тази причина упованията от него не са малко – както за България, и останалите страни от ЦИЕ, по този начин и за Китай ”, безапелационен е той, и изяснява, че значителен детайл от третото издание на експото в Нинбо е провеждането на няколко профилирани форума. Българските представители на туристическия бизнес ще вземат участие в Туристическия конгрес и ще показват опциите на страната като туристическа дестинация и другите забележителности, които могат да се посетят. Специално онлайн одобрение ще има от зам.министъра на туризма на Република България, ще бъдат показани и доста документални филми за страната. Ще има и специфичен панел, обвързван с 10-годишния празник на мегапроекта „ Един пояс, веднъж ”, сподели още зам.кметът. Но, като доста значима самодейност по време на ревюто той определи  Форума на кметовете, под надпис „ Зеленият град – нашето бъдеще ”, в който ще взе участие по един кмет от всяка страна на ЦИЕ, а също и от няколко китайски града. Ще бъдат обменени положителни практики и опит на първо място в региона на екологията и „ зелената сила ”, в основаването и потреблението на която Китай е първенец. Нейко Генчев е единственият български участник в този конгрес, като представител на българските кметове. 

Въпрос: Г-н Генчев, какво очаквате от визитата си на Третото комерсиално ревю в град Нинбо, какво е Вашето присъединяване и какво ще визиите, като зам.кмет на един от най-интересните и живописни български градове?

Н.Генчев: Главната цел на моето присъединяване в делегацията за град Нинбо е провеждането на Форума на кметовете от страните в ЦИЕ и Китай, който ще бъде в границите на ревюто. Форумът е проведен от Китайската асоциация за другарство с непознати страни и от Общинското национално държавно управление на Нинбо. Участие са удостоверили кметовете на 12 централно и източно-европейски страни. а също и от разнообразни китайски градове.  Темата на форума през актуалната година е „ Зеленият град – нашето бъдеще ”. Именно това е по-екологичното, ниско въглеродното стабилно бъдеще на градовете по света, което е общ блян на всички, като несъмнено съчетаваме това и със социално-икономическия напредък, само че това е един от целите ни, с цел да запазим бъдещето на градовете си.

Всеки от участниците ще показа опита на неговата страна, дейностите в тази тенденция и положителни практики, както и съществуващите проблеми и провокации. Ще потърсим и благоприятни условия за реализиране на някои общи решения и ще обсъдим най-хубавите и печеливши практики за взаимни дейности в тази посока. Ще търсим общи решения и по въпросите за оправянето ни с климатичните промени.

Свидетели сме, че Китай се оказа водещата страна в тази област. На така наречен „ развити страни ” им трябваше един век с цел да се откажат от сили, добити от въглища, да вземем за пример, а за последното десетилетие Китай сътвори 4 милиона „ зелени ” работни места, което е 1/3 от съществуващите в света. И от страна, в която преди 10-12 години съвсем нямаше възобновими енергийни източници, в този момент Китай е водещата нация във възобновимите планове.  Цената на батериите за електрически автомобили – знаем че те се създават в Китай - е  намаляла с 87%, а авиаторната сила – с 50%, единствено за 10 години. Това значи, че Китай играе извънредно значима роля в намаляването на световните разноски за произвеждане на „ чиста ” сила. Преди години се разпространяваше митът, че Китай е най-замърсената страна, с най-вече „ пушеци ”, а в този момент Китай е водещата цивилизация по чиста и екологична среда. Още повече, че в Китай това е държавна политика, която се реализира доста уверено, стъпвайки на едно „ зелено ” законодателство. Още от 2007 година беше препоръчана концепцията за екологична цивилизация, като „ зелената реторика ” беше ръководещо в китайската политика. При тях има над 1000 документа, свързани с този нов тип сила, има и има Министерство на екологията, само че имат и Национална комисия, която следи промените в това развиване.

От 2017 година ръководителят Си Дзинпин показва битката против замърсяването като Стратегия, с правна и политическа рамка, с редица начинания за ниско-въглеродна урбанизация. Там извънредно отговорно и уверено се работи в тази посока и може би Китай е единствената страна в света, която в действителност организира такава политика, колкото и на някои да не им харесва това....

Защото – и европейци, и американци повече приказват, в сравнение с да работят в тази тенденция и малко вършим действителни неща или пък те са много безредни. В Китай се развива цивилизация със напълно съответни ограничения, с приоритет на „ чистата ” сила, на чистия въздух, на чистата околна среда в интерес на обществото. Например, аз бях в Пекин преди три години, и видях, че безусловно всички мотоциклети са с електрически мотори, а повече от половината коли към този момент са електрически, а след 5-6 години те ще станат 100%.

В този смисъл, Форумът на кметовете от Китай и ЦИЕ се обрисува като извънредно значим и забавен, тъй като ще забележим кой до каква степен е стигнал в насърчаването на тази екологична, ниско-въглеродна икономическа система.. Голямата промяна на локалните стопански системи също ще бъде разисквано, което е доста значимо, 



Въпрос: Какво съответно ще визиите Вие като зам.кмет на Велико Търново по време на този конгрес?

Н. Генчев: Велико Търново е доста необикновен град, той е неповторим и като природа, и като ландшафт, и като исторически забележителности, архитектура и културно-историческо завещание – мога да кажа напълно отговорно, че в границите на Европа Велико Търново е градът с най-голямо културно-историческо завещание – към 1500 паметника и недвижими културни полезности имаме, спрямо други страни. И аз ще показва точно опциите на нашия град като туристическа дестинация. Но това основава и избрани проблеми, изключително в екологично отношение, тъй като, да вземем за пример в историческо населено място, не могат да се инсталират климатици от елементарния вид. И в този смисъл, ще търсим решения за съдействие с Китай - към този момент имаме подписано съглашение с един китайски консорциум, те идваха и видяха с какво тъкмо могат да ни оказват помощ. Ще показва също Велико Търново като туристическа дестинация, в границите на самото ревю, защото България ще има личен щанд и ще бъде почтено показана. Форумът е в границите на ревюто, ще се състои на 17 май и от всяка страна ще има по един кмет, който ще показа цялата страна. И тъй като Велико Търново е историческа забележителност и неповторим град, аз считам, че ще привлека интереса и на китайските сътрудници и на сътрудници от другите страни, които ще вземат участие в ревюто. 

Въпрос: И най-после, може ли да ни разкажете повече за идния във Велико Търново Фестивал на азиатската просвета, който ще се организира на 19 и 20 май т.г. Какво се планува, какви посетители очаквате, кой го провежда?

Н. Генчев: Община Велико Търново е побратимена с китайския град Сиан, и макар, че заради противо-епидемичната конюнктура поради COVID-19 съдействието ни беше „ замряло ” до известна степен, в този момент започваме отначало и с нови сили да действаме по взаимни начинания. Със Сиан до момента съдействието ни беше доста положително, обменяхме делегации, участвахме в взаимни семинари и фестивали и други културни начинания. Като „ най-пресен ” образец мога да дам идния на 19 и 20 май т.г. в нашия град Фестивал на азиатската просвета, в който ще вземат участие представители на разнообразни танцови и певчески сформира и актьори главно от Китай, въпреки че ще има и от други азиатски страни. Но желая да се върна малко обратно - преди трие години, тъкмо преди пандемията, Велико Търново беше център на Първия фестивал на Китайската просвета и изкуство. Това беше първият в Европа фестивал на китайската просвета и бе посрещнат с извънреден интерес, като участваха посетители и от други страни. Подчертавам, че тогава фестивалът беше единствено на изкуството и културата на Китай! Сега, през май т.г. в новия формат - Фестивал на азиатското изкуство - ще вземат участие с изключение на Китай, още Корея и Япония. Това събитие е проведено взаимно с Великотърновския университет и Институт „ Конфуций ” и гостите ни ще съставляват страните, чиито езици се учат в нашия университет. Предвиждаме сериозна и разнообразна стратегия и огромен интерес освен от България, само че и от редица други страни.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР