Зам.-главният прокурор Иван Гешев и бившия вътрешен министър Валентин Радев,

...
Зам.-главният прокурор Иван Гешев и бившия вътрешен министър Валентин Радев,
Коментари Харесай

Операцията срещу военното разузнаване продължава в парламента

Зам.-главният прокурор Иван Гешев и някогашния вътрешен министър Валентин Радев, който е един от вносителите на измененията

© Велко Ангелов Депутатите от ръководещото болшинство в Народното събрание, измежду които и някогашният вътрешен министър Валентин Радев, внесоха предложение военното разузнаване да може да бъде ръководено и от граждански шеф. Това излиза наяве от законопроект за промени в Закона за военното разузнаване, импортиран в края на работния ден във вторник с един единствен текст. Депутатите от ГЕРБ и " Обединени патриоти " оферират в закона да се добави само, че шефът на организацията може и да е граждански чиновник. В късите претекстове се показва само, че " този метод дава опция за по-ефективно потребление на налични кадрови капацитет ". Това става в подтекста на акция на прокуратурата против управлението на службата, което повдига изцяло разумни въпроси.

Възможност граждански чиновник да управлява военното разузнаване съществуваше до октомври 2015 година, само че бе отстранена с приемането на новия закон за службата. Това стана по предложение на Българска социалистическа партия, което беше подкрепено от ГЕРБ. Парадоксалното е, че при гласуването през 2015 година, трима от вносителите на плана от през вчерашния ден (Валентин Радев, Владимир Тошев, Христо Гаджев) са подкрепили службата да се управлява единствено от боен.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Внесеният от ръководещите законопроект ускорява подозренията за синхронизирана офанзива против военното разузнаване, стартирана от прокуратурата преди два месеца. В началото на предходната седмица от държавното обвиняване оповестиха, че са повдигнали обвинявания против сегашния шеф на службата Пламен Ангелов и някогашния - Светослав Даскалов. По създание двамата са упрекнати в закононарушение по работа, защото съгласно държавното обвиняване са нарушили разпоредбите при издаване на позволения за достъп до класифицирана информация като са упълномощили на служителя по сигурността на информацията да подписва разрешенията, иначе казано - става въпрос за спор за тълкуването на закона. Обвиненията на прокуратурата, които, меко казано, не звучат безапелационно, доведоха до лишаване позволява до класифицирана информация на Ангелов, който беше заставен да излезе в отпуск.

По традиция след акцията на държавното обвиняване последва и офанзива против службата от медиите на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, който има мощно въздействие, както в бранша за сигурност, по този начин и в прокуратурата.

Иван Гешев: Надявам се да има още обвинявания

Вчера зам.-главният прокурор Иван Гешев също разяснява следствието във Военна информация. " Целенасочена неистина е, че прокуратурата прави в работа " Военна информация " дейности, свързани с чисто оперативната активност на военното разузнаване ", стартира ревюто си заместникът на Цацаров. Съмненията за сходна интервенция се появиха от обстоятелството, че службата е проверявана от друга конструкция от бранша за сигурност - ДАНС, а държавното обвиняване е иззело документи, от които може да бъде формиран лист за близо половината от чиновниците на военното разузнаване.

Гешев скицира и дейностите на военните прокурори до този миг: " Разследването е две направления. Едната е приключване на класифицирана информация и втората тенденция е, да ги назовем, финансови нарушавания, т.е. по какъв начин се харчат бюджетните и освен бюджетните и извънбюджетните приходи в тази работа. "

В реалност обаче, прокуратурата не е повдигала обвиняване за приключване на класифицирана информация, както твърди Гешев, а за това, че разрешенията за достъп не са подписвани от шефа на службата, а от служителя по сигурността на информацията.

На журналистически въпрос какво съставлява този теч на информация, Гешев даде образец, като първо посочи, че " това не е закононарушение ": " Шефът на службата " Военна информация " да укаже на представител на тази работа в другарска страна от Европейски Съюз да брифира предприемач, т.е. да го запознае с проблеми, които касаят негови бизнес ползи и този представител на службата да му е таксиметров водач няколко дни ".

" Това което мога да кажа е, че най-малкото това е грозно. Дали е закононарушение, е обект на инспекция ", приключи разбора си Гешев, без да стане ясно по какъв начин съгласно него по едно и също време има обвиняване за " теч на информация " (каквото няма), хем занапред ще излиза наяве дали има закононарушение, а единственият образец, който Гешев дава, не е закононарушение. Или, както шеговито разяснява магистрат пред " Капитал ", прокуратурата има ход да повдигне обвиняване за осъществяване на нерегламентирана таксиметрова активност.

По мотив второто направление на следствието Гешев разяснява само, че " към този миг няма обвинявания за финансови нарушавания, надяваме се, че след събиране на задоволително доказателства да има обвинявания и в това направление. "

Всъщност, изразената от Гешев вяра за още обвинявания, която влиза в колизия със заложените в закона условията за безпристрастност, е показателна за преднамерените дейности на държавното обвиняване в тази ситуация с военното разузнаване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР