Зам.-главният прокурор Иван Гешев е първият кандидат за нов главен

...
Зам.-главният прокурор Иван Гешев е първият кандидат за нов главен
Коментари Харесай

Иван Гешев все пак се нави да участва в калната надпревара за главен прокурор

Зам.-главният прокурор Иван Гешев е първият претендент за нов основен прокурор, стана ясно на изключително съвещание на Висшия правосъден съвет (ВСС), написа в. " 24 часа ".
Номинацията му е препоръчана от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, като зад нея стоят всичките ѝ 11 членове, измежду които и сегашния основен прокурор Сотир Цацаров. Гешев най-вероятно ще бъде единствената номинация за поста на Цацаров.
Поддръжници на Гешев са някогашният началник на Националната следствена работа Евгени Диков, както и прокурорите Пламен Найденов, Калина Чапкънова и Гергана Мурафова.
Той е дал единодушието си да бъде претендент, съобщи Даниела Машева, която показа номинацията му.
В последните месеци Гешев, който е отпред на Специализираната прокуратура, ръководеше редица знакови интервенции и арести, което го трансформира във любимец за обвинител номер 1 на България.
Той неведнъж повтори, че няма да се кандидатира за поста, защото политически партии се намесвали в надпреварата за основен прокурор, имало постоянни офанзиви против магистрати, а конкуренцията почнала да става " кална ".
Според него в конкуренцията се намесват всевъзможни ползи – на олигарси, политици и публицисти, включтелно и на ръководителят на Върховен касационен съд – Лозан Панов.
49-годишният Гешев е някогашен следовател в столичното разследване, след това работи в районната и градската прокуратура на София. От 2016 година е отпред на Специализираната прокуратура, а през последната 1 година е заместител на Сотир Цацаров.
Че Гешев ще бъде претендентът се знаеше към този момент и се говореше измежду наблюдаващите на процедурата. Но се очакваше да бъде повдигнат в последния миг на 29 юли от трима членове на прокурорската гилдия.
Това обаче щеше да значи, че има опция други трима прокурори да повдигнат и втори претендент, което е по-лицеприятно осъществяване на избор, защото щеше да има състезателност. Но при по този начин скица нямаше да могат да се съберат наложителните 17 гласа за избора, написа Дневник.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР