Зам.-директорът на ЦРУ Джина Хаспел, която беше издигната от президента

...
Зам.-директорът на ЦРУ Джина Хаспел, която беше издигната от президента
Коментари Харесай

Съмнения - може би ЦРУ няма да бъде оглавено за пръв път от жена

Зам.-директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ Джина Хаспел, която беше издигната от президента Доналд Тръмп за шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ, е декларирала в Белия дом, че желае да отклони това предложение поради експлоадирането на вероятен скандал по отношение на потреблението на мъчения при разпитите на обвинени в тероризъм. Президентските съветници са съумели да я разубедят, написа The Washington Post, представен от БГНЕС.
Хаспел е първи заместник-директор на Централно разузнавателно управление на САЩ, като сега краткотрайно управлява ведомството, откакто на 26 април нейният някогашен шеф Майк Помпео стана държавен секретар. По информация на изданието, тя е пристигнала в петък (4 май) на заседание в Белия дом, с цел да разиска щекотливите въпроси, които могат да зародят по време на чуванията на нейната кандидатура в специфичния комитет по разузнаване на Сената. Хаспел е декларирала, че е по-добре да се откаже от назначението, защото полемиките по време на чуването, което ще се състои на 9 май, " могат да нанесат вреди освен на нейната известност, само че и на репутацията на цялото Централно разузнавателно управление на САЩ ". След това Хаспел се е върнала в централата на Централно разузнавателно управление на САЩ в Лангли.
Малко по-късно при нея е пристигнала група високопоставени чиновници на Белия дом, в това число съветникът по законодателна активност Марк Шорт и говорителката на Тръмп Сара Сандърс. " Техният диалог с Хаспел е траял няколко часа, само че те са си тръгнали, без да са уверени, че са съумели да уговорят Хаспел да се придържа към набелязания проект. И едвам в събота сутринта са получили от нея такива уверения ", съобщи един от източниците, представен от The Washington Post.
На 13 март президентът Тръмп разгласи, че уволнява държавния секретар Рекс Тилърсън и назначава на негово място Майк Помпео. Едновременно с това той уточни, че Помпео ще бъде сменен от Хаспел, кадрова разузнавачка с над 30 години стаж.
Веднага по-късно вестник The New York Times заяви, че през 2002 година тя е отговаряла за скришен затвор на Централно разузнавателно управление на САЩ в Тайланд, където е бил малтретиран обвинения за тероризъм Абу Зубайда.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР