Залозите са толкова големи, че държавният глава на САЩ директно

...
Залозите са толкова големи, че държавният глава на САЩ директно
Коментари Харесай

"Ваксинен национализъм" на хоризонта

Залозите са толкоз огромни, че президентът на Съединени американски щати непосредствено се опита да изкупи немската биотехнологична компания BioNTech, поради което беше упрекнат, че ползва способи от времето на " Дивия запад "

Ако по време на студената война признакът на борбата за предимство сред Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати беше галактическата конкуренция, в наши дни сходен геополитически конфликт ненадейно се оформи в областта на биотехнологиите. Причината: световната пандемия от новия ковид завари човечеството импровизирано и без ефикасен инструментариум да се отбрани. Страната, която първа изобрети ултимативно средство за ограничение на болестта, обаче умерено ще може да се окичи с купата " избавител на света ". И в случай че през 1961 година престижът на Съединени американски щати се оказа съществено подкопан, когато Москва изпрати първия космонавт в околоземна орбита, нещо сходно може да се случи и в този момент, в случай че първата ваксина против COVID-19 бъде създадена от Китай.

Добрата вест в тази конкуренция е, че залозите и упоритостите са оптимално високи, което усилва възможностите ваксинирането против ковид фактически да стане допустимо (поне технологично) още в средата на есента. Отделен въпрос е по кое време тъкмо имунизацията ще може да бъде създадена в количества, задоволителни за целия свят. И също по този начин кой пръв ще се снабди с нея.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Когато обстановката сред Съединени американски щати и Китай е напрегната, както e сега, всяко нещо се изкривява през призмата на геополитиката ", разяснява Дейвид Фидлър, експерт по здравните въпроси и киберсигурността в основания в Ню Йорк Съвет по интернационалните връзки, представен от Bloomberg. " Ако Пекин успее да създаде ваксина пръв, в Съединени американски щати се тормозят, че китайците ще я употребява като оръжие в геополитически проект ", добавя той.

Имунизационната " студена война "

Това е и една от главните аргументи президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп да хвърля всички налични запаси в създаването на биотехнология за имунизация против новия ковид. И с цел да се ускори още повече чувството за нова студена война, преди седмица американският държавен глава непосредствено мина към военната лексика, кръщавайки начинанието по изобретяване на ваксина Операция " Warp Speed " ( " Свръхсветлинна скорост " ). Проектът на процедура сплотява ресурсите на цялата щатска фармацевтична промишленост, на държавните организации и даже на въоръжените сили. В своя вътрешна докладна от февруари комерсиалният консултант в Белия дом Питър Наваро пък даже съпоставя основаването на имунизацията с плана " Манхатън ", дал начало на американската нуклеарна стратегия в края на Втората международна война.

Залозите са толкоз огромни, че президентът на Съединени американски щати даже непосредствено се опита да изкупи немската биотехнологична компания BioNTech, разработваща обещаваща ваксина, поради което беше упрекнат, че ползва способи от времето на " Дивия запад ". Заместникът му Майк Пенс пък разгласи в прав текст, че задачата е " да се създаде ваксина за жителите на Съединени американски щати и 300 млн. дози до януари - задоволително за ваксиниране на по-голямата част от страната ".

Ако обаче се абстрахираме от страстите и политическите заявления, че всички сме дружно в борбата с COVID-19, суровата действителност е, че държавното управление, което успее да ваксинира първо работната мощ на страната си, ще получи сериозно преимущество в задаващата се икономическа рецесия. То също по този начин ще има освен икономическо предимство, само че и ще утвърди своето интернационално въздействие и софтуерно предимство в световен проект. И в случай че това държавно управление е режимът в Пекин, резултатът за Съединени американски щати може да бъде толкоз трагичен, колкото полета на Юрий Гагарин в орбита преди към 60 години. " Бил Гейтс твърди, че протичащото се е като международна война, в която всички сме на една и съща страна. За момента обаче това не е толкоз явно ", обобщава обстановката Щефан Лене, анализатор на брюкселския изчерпателен център Carnegie Europe.

Кой ще (се) имунизира пръв

За зла орис на Тръмп в тази нова геополитическа борба Китай влиза с летящ старт. Като първи епицентър на световната пандемия Поднебесната империя имаше преднина от няколко месеца, през които да учи COVID-19 и методите за битка с него. В резултат на това сега три китайски компании към този момент имат прототипи на ваксини, които се тестват върху хора - Sinovac, CanSino Biologics и China National Biotec. Срещу тях, въпреки и с леко забавяне, Съединени американски щати се изправят с помощта на биотехнологичните компании Inovio, Moderna и в някаква степен на колоса Pfizer, който е промишлен сътрудник на немската BioNTech. Малко по-назад е и щатският колос Johnson&Johnson, който вложи в създаването на технология за имунизация над 1 милиарда $ свои средства и чието биотехнологично поделение дава обещание да стартира клинични изследвания върху хора през септември.

Авангардът на борбата с ковид за благополучие не е непокътната територия за Съединени американски щати и Китай. Общият брой на всички компании и научни екипи по света, които се пробват да разработят ваксини за новия ковид, към този момент надвишава 100. В групата на отличниците влиза и английският биотехнологичен екип на Оксфордския университет, който е във втора фаза за клинични проби и към този момент създава " на сляпо " прототипа на своята пробна ваксина в промишлени количества с помощта на партньорството си с фармацевтичния колос AstraZeneca. Сред обещаващите екипи, които имат късмет да основат ултимативното " оръжие " в борбата с ковид, попада и още един английски участник - откривателите от Imperial College London (очаква се да стартират клинични проби върху хора през юни). Впечатление прави и невижданият съюз сред конкурентните фармацевтични колоси Sanofi и GlaxoSmithKline, които модифицират пробен противогрипен медикамент за имунизация против новия ковид. По информация на Bloomberg обаче има огромна възможност Съединени американски щати да получат опция за предпочитани поръчки от имунизацията на френската Sanofi, защото обезпечават огромна част от финансирането на плана.

Кога ще я има за всички

Трябва да се има поради, че когато сегашни водачи в конкуренцията като Moderna и екипа от Оксфорд приказват за ваксина през есента (евентуално през октомври), те имат поради лицензиране на медикаментите за изключително потребление. Това ще рече, че първите пробно ваксинирани най-вероятно ще бъдат доброволци от медицинските екипи, които лекуват пациенти с новия ковид, както и други работещи " на първа линия " в борбата с пандемията. Всъщност директният допир с огнищата на болестта е единственият сигурен метод да се разбере, че тестваната ваксина освен не провокира рискови странични резултати, само че и защищава хората задоволително дейно. Това също лишава време.

Фармацевтичната промишленост, подкрепена от националните държавни управления, обаче няма желание да чака натрупването на статистика в продължение на месеци и интензивно влага в индустриални мощности още преди да има окончателните данни от изследванията на терен. Фармацевтичният колос Pfizer да вземем за пример разгласи тази седмица, че ще трансферира огромна част от производството на съществуващите си лекарства към своята мрежа от към 200 подизпълнители. Целта е корпорацията да може да употребява личните си заводи главно за синтезирането на стотици милиони дози от имунизацията за COVID-19, изобретена от BioNTech. Подобен ход предприе и AstraZeneca във връзка с прототипа, създаден в Оксфорд.

Компанията Moderna от своя страна подписа контракт с компанията Lonza за произвеждане на 1 милиарда бройки от нейната ваксина всяка година. " Шансовете, че всяка изследователска стратегия ще бъде сполучлива, явно са дребни. Но в действителност се надявам, че ще имаме три, четири или пет ваксини. Защото нито един производител не може да обезпечи задоволително дози за цялата планета ", обобщава обстановката Стефан Банцел, изпълнителен шеф на Moderna, пред CNBC, откакто разгласи началото на втора фаза от клиничните проби на нейния медикамент с присъединяване на 600 доброволци. Фирмата към този момент се готви и за третия, финален стадий, който може да започва още при започване на лятото и по време на който няколко хиляди души ще бъдат ваксинирани с пробния медикамент.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР