Заловиха служител на Националната служба за охрана (НСО) да шофира

...
Заловиха служител на Националната служба за охрана (НСО) да шофира
Коментари Харесай

Осъждан служител на НСО хванат да шофира дрогиран

Заловиха чиновник на Националната работа за защита (НСО) да кара под въздействие на опиати. Той се е споразумял за условна присъда от 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен период, заяви " Правен свят ".

Споразумението е било утвърдено от състав на Софийския боен съд с ръководител полк. Юлиян Банков. От правосъдния акт излиза наяве, че на 14 февруари т.г. след обяд младши сержантът от НСО карал лек автомобил и бил спрян за инспекция. Дрегерът отчел, че мъжът е използвал амфетамин и фенобарбитал.

Според Наказателния кодекс за шофиране след приложимост на опиати се планува от 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лв. санкция. Споразумението по делото било импортирано с предложение за налагане на пробация с 8 месеца изправителен труд за наказания и лишаване на шофьорската брошура за 6 месеца.

По време на правосъдно съвещание прокуратурата е поискала смяна, като подчертала, че са налице основанията за налагане на наказване под минимума от една година затвор. Това става при изключителни или многочислени смекчаващи виновността условия.

Наказанието затвор може да се размени с пробация, когато за закононарушението не е очакван най-нисък предел на периода за отнемане от независимост. В случая той е една година и по тази причина съглашението е било за условна присъда, а не за пробация.

В правосъдния акт написа, че хванатият да кара дрогиран чиновник на НСО е бил осъждан. Задължително изискване за постъпване на работа в НСО е претендентите да не са осъждани за съзнателно закононарушение от общ темперамент, без значение дали са оправдани, или освободени от наказателна отговорност, както и да не са обвинени или подсъдими.

Отделно от това младши сержантът от НСО имал и многочислени санкции за нарушавания на Закона за придвижване по пътищата. Именно поради това прокуратурата предложила и отбраната се съгласила, срокът за лишаване на шофьорската брошура да бъде повишен на 8 месеца.
За сметка на наказания са и разноските по делото от 637 лв.. Определението на съда, с което е утвърдено съглашението, е дефинитивно.

От юридическото издание прецизират, че за случая с хванатия да кара след приложимост на опиати чиновник не са съобщавали нито от Министерство на вътрешните работи, нито от прокуратурата или от НСО. През годините имаше няколко случая с НСО, свързани най-много с държанието на чиновниците при придвижване в кортежи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР