Заловиха банда продавала трева и кокаин срещу биткойни.Ползвали автомати на

...
Заловиха банда продавала трева и кокаин срещу биткойни.Ползвали автомати на
Коментари Харесай

Заловиха банда продавала трева и кокаин срещу биткойни

Заловиха тайфа продавала трева и кокаин против биткойни.Ползвали автомати на куриерски компании, с цел да доставят стоката до клиентите си.

Срещу биткойни е продавала марихуана, кокаин и други типове дрога тайфа, хваната при акция на Столична дирекция на вътрешните работи. Тя е първата група, разрушена у нас, която желала заплащането в криптовалути, а за доставките употребила автомати на куриерски компании.

Бандата била засечена от криминалистите, откакто заловили няколко колета дрога. Тя общувала с клиентите си в загадка група в телеграм. Чат приложението предлага криптирана връзка и добра анонимност. Членове ставали единствено доверени лица след няколко рекомендации.

В групата било качено особено меню, а към всяка дрога с изключение на цената имало и фотография. Сред предлаганите опиати имало и хашиш, което е необичайност за България, където марихуаната господства пазара на сходна дрога. Поръчката ставала с превеждане на сума в биткойни. Едва след заплащането бандата пращала някои от дилърите си, с цел да зареди автомат за самодоставки на една от куриерските компании.

Пратката се доставяла в града на клиента, само че не до прецизен адрес. Ако дилър и клиент са от един град, пласьорът оставял опиата и пращал координати. Така се късала веригата – клиентите в никакъв случай не знаели от кого тъкмо си купуват дрогата. Затова и първоначално от полицията единствено хващали купувачите, само че не дилърите. Самото възнаграждение пък нямало по какъв начин да се наблюдава, защото биткойните се изпращат на адрес на портфейл, а не по име на човек.

След като усетили схемата, криминалистите почнали да следят автоматите за доставка. Оказало се, че дилърите са хитри. Веднъж отивали с такси, само че наложително спирали на най-малко 500 метра. След това си викали кола от друга компания, отново на най-малко половин километър разстояние. Друг път ходели с наети електрически коли или рент-а-кар. Никога не употребили персонални коли.

Слабото място се оказал фактът, че с цел да употребява куриерските автомати, човек би трябвало да си записва потребителски профил. Бандитите обаче взели защитни ограничения и там. Акаунтите им били на имената на чужденци и на малоимотни хора от други градове.

При разбиването на групата на 26 октомври арести имало в София и Герман. В селото криминалистите се натъкнали на богата палитра от опиати. Там имало над 10 кг екстази, 20 кг била марихуаната, 1 кг кокаин, 4 кг хашиш, 3 кг хероин.

Групата била и добре въоръжена – с 2 картечни револвера, калашник, 2 полуавтоматични револвера и граната.

В къщата им в Герман били арестувани трима души. Там се произвеждало екстазито. Двама пък разделяли дрогата. Стойността на опиатите е към 1 млн. лв. на дребно.

Сред арестуваните има и жена – Ива Дончева. Тя е позната на полицията с дрога, обири и други. За опиати е хващан и Александър Рохов. Пламен Станев, Петко Петков и Георги Костадинов са с чисти досиета.

Групата е упрекната с изключение на за разпространяване и за произвеждане на дрога. Част от предходните следствия за хванатите колета опиати ще бъдат присъединени към огромното дело. То се води от екип в Софийската градска прокуратура.

Източник: 24 часа

Още вести четете в категория Крими & Темида.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР