Заложихме в Бюджет 2023 ресурс от над 55 млн. лева

...
Заложихме в Бюджет 2023 ресурс от над 55 млн. лева
Коментари Харесай

55 млн. за увеличение на заплатите в Спешна и РЗИ

Заложихме в Бюджет 2023 запас от над 55 млн. лв. за трайно и стабилно нарастване на заплатите в Спешна помощ и РЗИ . … Проблем е в предизборните афиши на предходното държавно управление, че са увеличени заплатите на лекарите и на медицинските сестри. Това е безспорен популизъм, не е обезпечаван никакъв финансов запас. Не може да се приказва за нарастване, обещано от държавното управление. Увеличението на клиничните пътеки беше контрактувано през май предходната година от БЛС и УС на НЗОК, не е на държавно равнище. Решението на министъра на опазването на здравето и предходното държавно управление да се намесят и да наложат по заповеднически метод правила за установяване на работна заплата не е финансово аргументирано. То не кореспондира с настоящата нормативна уредба.  Съгласно Закона за лечебните заведения, министърът на опазването на здравето не може да въздейства върху образуването на трудовите хонорари на хората, които работят в лечебните заведения „.

Това съобщи пред БНР министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев.

Екипът на Министерството на здравеопазването поддържа напълно настояванията за нарастване на заплатите  и търсим устойчиви решения за повишението им, безапелационен беше той.

Работим по план за Наредба за остойностяване на лекарския и сестринския труд  и за въвеждане на правила за образуване на работната заплата. Това е главното и водещото и през последните 10 година нито един екип на Министерство на здравеопазването не е направил “.

По думите на министъра на здравеопазването  сега се водят договаряния за промяна в клиничните пътеки, защото увеличените от 25% е обещано с план за изтичащата година :

„ Искаме нарастването, което ще се получи, да е трайно и стабилно. То да обхване и последните два месеца на годината и стабилно да остане за цялата 2023 година,  за да могат лечебните заведения да получат ресурса, с който да имат опцията да усилят възнагражденията на лекари, медицински сестри и личния състав на лечебните заведения . Очаквам до 20 дни да се случи това, сега се вършат калкулации, с цел да се получат действителни числа и парите да бъдат обезпечени за идната година. Увеличението ще е с тези 25%, които са дадени предходната година, и ще се усили с още сред 5 и 13% в допълнение.  Ще се стараем да реализираме едно нарастване сред 31 и 35%.  Преговорите се водят сред Лекарския съюз и Здравната каса – те би трябвало да го договорят, аз просто дадох оферти “.

Министър Меджидиев акцентира, че  има потребност от увеличение на цената на някои педиатрични клинични пътеки .

На 25 октомври министърът на опазването на здравето събира екип, в който ще се включат отрасловите заместник-министри, шефът на СБАЛ по Детски заболявания – доктор Благомир Здравков, проф. Иван Литвиненко и представители на неправителствени организации, с цел да обсъдят стъпките, които би трябвало да бъдат подхванати, с цел да може  планът за Детска болница да бъде осъществен действително в къс период .

До дни се чака да бъде определен терен в София за този план, акцентира министър Меджидиев.

В предаването „ Неделя 150 “ здравният министър разяснява, че  няма натоварване на лечебните заведения от пациенти с Covid-19 и не се обрисува налагане на спомагателни ограничения.

Източник: БНР
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР