Заложените текстове в законопроекта за движение по пътищата не са

...
Заложените текстове в законопроекта за движение по пътищата не са
Коментари Харесай

Експерти: Законопроектът за движение по пътищата е неефективен

Заложените текстове в законопроекта за придвижване по пътищата не са положителни и няма да доведат до намаляването на случаите и жертвите на пътя. Това обявиха представители на неправителствени организации, които взеха присъединяване в разискването на работните планове на Закона за придвижването по пътищата, Закона за водачите на моторни транспортни средства и Закона за пътните транспортни средства.
Според Диана Русинова , която е специалист в Института за пътна сигурност притеснителното е, че властимащите се пробват да прокарат измененията на бързо и на мрачно и нищо не се трансформира за положително.
„ Аз не видях и не се уверих за себе си, че предлаганите промени лежат върху сериозен и изчерпателен разбор на пътно-транспортните проблеми и произшествия. Когато решенията не лежат върху разбор и търсене на повода за тях, ние просто даваме някакви решения без да сме сигурни какъв ще е резултатът от тях. Ще ви дам образец, с цел да ме разберете. В новия закон оферират нарастване на санкцията за прекосяване на червен светофар от 100 на 150 лв., а в това време наказването за шофиране без винетка е 400 лева”, разяснява специалистът.
Русинова твърди, че с цел да има ефикасна смяна би трябвало да има административна промяна във връзка с санкциите, както и сегашният модел за пътна сигурност да бъде сменен, тъй като настоящия не дава резултат.
Йонко Иванов от съюза на преподавателите по авто-мото подготовка съобщи, че в новия закон липсват текстове за по-доброто образование на водачи на моторни транспортни средства и, че той не вижда ново от в този момент съществуващия с тази разлика, че към този момент ще е разграничен на три.
„ Законът би трябвало да бъде явен, прецизен и наличен като четиво, което да се съблюдава от неговите ползватели. За момента това нещо не се вижда. И няма алената линия, която да дава нова политика на тематиката пътна сигурност. Това значи, че по този начин написан този закон няма да способства с нищо за намаляването на жертвите по пътя”, разяснява Иванов.
Според него в новия закон има доста пропуски и не е вменена отговорност на общините и институциите, че и те носят отговорност за пътно-транспортните катастрофи. Не е ясно също по този начин и къде отиват средствата от събраните санкции.
В новите текстове, подложени на разискване някогашният народен представител Настимир Ананиев видя липса на политическа визия за развиването на пътната сигурност.
„ Не може един министър да споделя, това може, това вършим. Също по този начин да споделя, че министерството няма потенциал. Цялата философия на Закона би трябвало да дава концепция за нещо ново, че страната желае да се оправи с този проблем. Аз нямам такова чувство. Механично делене на закона на три, добавки от разнообразни наредби и за жалост доста малко нови неща, да вземем за пример бонус-малус, която не е виждам да е заложена в текстовете. Ще я има ли, няма ли да я има. Новите водачи и ще могат ли да карат с компаньон, ще се дава ли брошура на 17 години както се говореше? Някак си няма визия в този нов законопроект”, разяснява той.
Като добър знак дефинира битката със систематичния извършител, както и въвеждане на цифров механически паспорт на колите и вкарването на сервизите в регистрационен режим. Промените засягат и колоездачите, които ще би трябвало да се движат с каски и жилетки, в случай че бъдат признати. А децата под 14 години няма да могат да карат върху пътното платно в случай че не са с компаньон, разяснява Радостина Петрова от „ Велоеволюция”. Досега тя важеше за лицата под 12 години.
„ Смятаме, че новите промени по-скоро са недомислени по отношение на резултатите, до които ще доведат за велосипедното придвижване. Най-фрапиращото изобретение е задължението за носене на жилетки и каски постоянно при придвижване с велосипед. Това е една съвсем рестриктивна мярка, която ще докара до по-малко велосипедисти на пътя, само че няма да докара до понижаване на тежките последици от пътните катастрофи с велосипедисти. Няма страна в Европейския съюз, която да има такова категорично обвързване да се носят каски и жилетки”, безапелационна е Петрова.
Тя добави още, че от законопроекта са изключени тротинетките, мотобордовете, ховърбордите и едноколесните, които също са транспортни средства и в случай че те се забранят какво да прави бизнеса с тях. Неясно остава светофарите за колоездачите с две или три светлини ще са. Не е изяснено още и каква е разликата сред велоалея и велопътека.
От своя страна вътрешният министър Валентин Радев , сподели, че това е единствено началото на разискването на новите текстове и до момента в който бъдат признати дефинитивно текстовете, най-вероятно те ще претърпят цялостна смяна.
„ Убийството по пътя, това което се случва няма цвят. Всички сме подготвени да подкрепим положителните оферти. 60% от злополуките са по виновност на водачите, различен експерт от неправителствения бранш споделя 20-25% по виновност на транспортните средства. Останаха 5-10% за Министерство на вътрешните работи, т.е. за глоби” сподели Радев.
Според него обаче те нямат дисциплинарщ резултат. Затова би трябвало да се акцентира на образованието на водачите, както желаят множеството неправителствени организации, тъй като тези са тези, които карат едни машини, едни оръжия, които убиват хора, добави силовият министър. Категоричен е, че трябват съществени промени в закона, а не козметични и страната ще би трябвало да откри средства за тяхното осъществяване. И добави, че ще разчита на неправителствените организации, тъй като измененията, препоръчани от транспортното, районното и вътрешното министерство не са дали необикновен резултат.
Началникът на „ Пътната полиция” комисар Бойко Рановски разгласи, че в случай че лидер извърши три тежки нарушавания в границите на две години, той ще остане без брошура и ще би трябвало да се яви на изпит. Рановски добави още, че с приемането на новите текстове ще отпадне преценката на контролния орган дали даден водач е душевен кадърен да ръководи автомобил.
„ По в този момент настоящия текст пътният служител на реда би трябвало да преценя, по новия текст ще се изисква документ, тъй като на служителя на реда не му е работа да преценя. Той работи с документи. В новия текст сме вкарали условието да се показа нужния документ, тъй че да няма преценка на контролния орган”, сподели Рановски.
Въвежда се и наложителна отдалеченост сред пътните транспортни средства. В плана е записано, че минималната отдалеченост на път отвън обитаемо място е 40 метра, на скоростен път е 60 метра, а на автомагистрала 70 метра. Контролът дали е спазена дистанцията ще се прави от механически средства, за които “Пътната полиция” ще изиска средства от страната. В настоящия закон преценката за дистанцията беше отговорност на лидера, добави Рановски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР