Залогът на парламентарните избори е огромен. Той не е дали

...
Залогът на парламентарните избори е огромен. Той не е дали
Коментари Харесай

Радев: Залогът от изборите е дали да продължим с модела, водещ към разпад на държавността

Залогът на парламентарните избори е голям. Той не е дали да се смени или удължи сегашната власт, а дали да продължим със настоящия управнически модел, който води към разпад на държавността, корупция, беднотия, разхищаване, ниска успеваемост на ръководството и към все по-осезаемо закъснение на страната от другите страни от Европейския съюз. Това съобщи президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос при визитата си в Самоков.

По думите на президента редица партии не се концентрират върху този главен проблем, а още веднъж се хлъзгат върху примамливите обещания за заплати, пенсии и разнообразни обществени придобивки. „ Точно по тази причина с госпожа Йотова излязохме с нашето обръщение за нова България с ясно дефинирани правила, цели и национална цел - подсилване на държавността ", напомни Румен Радев.

Президентът съобщи, че чака партиите да се произнесат дали ще одобряват като своя непосредствена задача в новия парламент промяна на изборното законодателство, тъй че да се подсигуряват почтени и налични избори, ще съумеят ли да надмогнат теснопартийните си ползи и да формулират и приложат пакт за честност, професионализъм и подготвеност при лъчение на ръководещите на най-високо равнище, ще подхващат ли решителни конституционни и законови промени, тъй че да се укрепи върховенството на правото, да се извърши съответна правосъдна промяна и да има оптимизация в законотворческия развой, както и ще намерят ли мощ да стартират действителна битка с корупцията. По думите му партиите би трябвало да разгласят и дали ще създадат нужното, с цел да имаме независимост на словото и ще подхващат ли решителна политика за бистрота в ръководството и пресичането на кражбите.

Държавния глава съобщи, че партиите би трябвало да се ангажират с тези въпроси в този момент, тъй като след изборите ще бъде късно и в случай че това не се случи, възпроизводството на порочния управнически модел е обезпечено и ще изживеем следващите разочарования. „ Каквито и стопански, обществени и всевъзможни други политики да се подхващат, те още веднъж ще бъдат обречени на неуспех, както демонстрираха и годините до момента ", съобщи Румен Радев. Президентът означи, че за реализирането на тези политики е нужна постоянна основа, която да бъде олицетворена със здрава държавност.

Румен Радев разяснява и отхвърленото от Народното събрание несъгласие на Закона за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс като уточни, че това е краткотрайно решение, оповестено под натиска на някаква обстановка, и няма да просъществува в бъдеще, тъй като е в несъгласие с Конституцията и с съществени човешки права.

Попитан за коментар по отношение на нещастието с 16-годишното момче, което почина от токов удар до многолюден бул. в София, президентът съобщи, че неналичието на бистрота, отчетност и отговорност в едно ръководство води до такава степен, че институциите стартират да работят за избрани кръгове, а не в полза на обществото и това води до такива уродливи произшествия. Румен Радев изрази своите съболезнования към родителите и околните на умрелия юноша.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР