Заливът Корал вече е защитена местност. Това обяви Министерството на

...
Заливът Корал вече е защитена местност. Това обяви Министерството на
Коментари Харесай

Заливът Корал вече е защитена местност

Заливът Корал към този момент е предпазена околност . Това разгласи Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Решението за предпазената акватория е част от тактиката на екипа в министерството за запазване на морските екосистеми и е по предложение на Сдружение " Да запазим Корал ". Ексминистърът Борислав Сандов изясни, че до 2030 година страната ни би трябвало да има 0% предпазени морски зони и 10% строго предпазени морски зони , като част от уговорките на страната ни съгласно критериите за присъединяване в " Коалиция за висока упоритост за природата и хората. Той разясни, че Министерство на околната среда и водите е упълномощила на Българска академия на науките правене на идея за постигането на тези цели.

В границите на предпазената околност се не разрешава навлизането на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства. Изключения са възможни единствено при бедствия , изключителни обстановки, спешни, контролни и избавителни действия през цялата година и за потребностите на риболова в интервала от 1 октомври до 1 март. Не е разрешено създаване и слагане на изкуствени подводни рифове и атракциони. В границите на предпазената околност не се позволява развъждането на аквакултури, потреблението на дънни , тралиращи, драгиращи средства, депонирането на драгажни маси, както и изхвърлянето на отпадни води от плавателни съдове. Забранено е изхвърлянето на канализационни и отпадъчни води от сушата, нефтопродукти и други боклуци, както и заустването на канализации.
 Екоинспекторите знаят за капиталово желание над плажа Корал
Екоинспекторите знаят за капиталово желание над плажа Корал

След фотоси със следи от строителни машини по терена над плажа

Защитената околност " Залив Корал " е третата морска предпазена територия у нас след резерват " Калиакра " (1941 г.) и предпазена околност " Пясъчна банка Кокетрайс " (2001 г.). В границите на 1320 декара ще се опазват местообитания на редки представители на селдови и есетрови риби и трите типа китоподобни.

Обявяването на още три нови морски предпазени територии е на стадий публично разискване - предпазените зони " Аладжа банка ", " Емона " и " Отманли ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР