Заличихте машинния протокол и качването на информацията от флашките на

...
Заличихте машинния протокол и качването на информацията от флашките на
Коментари Харесай

Нов сблъсък в парламента: Този път заради машините за гласуване

Заличихте машинния протокол и качването на информацията от флашките на машините в районната изборна комисия (РИК) в наличието на членовете на секционната изборна комисия (СИК), съобщи от парламентарната естрада Надежда Йорданова от " Демократична България " (ДБ).

Поводът е анулация при второто четене на промени в Изборния кодекс на действителен до момента член. В момента членовете на СИК наблюдават прехвърлянето на данните от записващото техническо устройство от машинното гласоподаване в изчислителния пункт на РИК. А данните от записващото техническо устройство се сверяват с тези от протокола от машинното гласоподаване, който е неразделна част от протокола на СИК. Мнозинството одобри отсега нататък наредбата да бъде анулирана, на което реагираха остро от " Продължаваме Промяната " и Демократична България.

Йорданова попита по какъв начин тогава информацията от паметта ще стигне до осведомителните системи на РИК и отговори, че просто няма да се появи.

" Това, което ще виждаме, са единствено протоколите от ръчното броене, по какъв начин ще сверим дали това е правилно или не е правилно ", добави тя. За следващ път махнахте една контрола за почтен избор. Срам, заключи Йорданова.

По думите на Владимир Табутов (ПП) имаме машини, които могат да записват, могат да улеснят процеса по валидиране на всички гласове, а болшинството в залата взема решение, че няма да бъде употребен този инструмент. 

Според ръководителя на парламентарната група на " Продължаваме Промяната " Андрей Гюров това, което се случва в пленарната зала, е фасадна народна власт. Къде отива паметта, какво се случва с тези данни, какво пречи те да бъдат съхранени и показани на българските жители, попита той. По думите му това е образец за ръководството, което ни чака - на една скована тук коалиция, модел на ръководство посредством неистина, операции, диктат на болшинството. 

" Вие вярвате на машините, тъй като не вярвате на хората. Ние имаме вяра на хората ", отговори му ръководителят на правната комисия Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС). Не считаме, че членовете на СИК са необразовани хора. Шансът за разговор, за реализиране на консенсус, в това число и по Изборния кодекс, е да има държавно управление, акцентира той. Нужно е успокоение, с цел да се опитаме да съставим държавно управление, уточни Чолаков.

Председателят или заместник-председателят, секретарят и член на секционната изборна комисия, препоръчани от разнообразни партии и обединения, предават на районната изборна комисия екземплярите от протокола, предопределени за РИК и за Централната изборна комисия и записващото техническо устройство от машинното гласоподаване, записа Народното събрание.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР