Залезът на мутрите, познати на хората със силова охрана и

...
Залезът на мутрите, познати на хората със силова охрана и
Коментари Харесай

Залезът на мутрите: Убийството на Димата Руснака - пред 8 бодигардове

Залезът на мутрите, познати на хората със силова защита и обезпечаване, стартира в края на юни 1998 година, когато приемниците на СИК и ВИС не получават лицензи.

След съвещание на Националния съвет по обезпечаване, който има последната дума за разрешенията на фирмите, е оповестено, че са върнати молбите за лиценза на " Юнион инс ” (новото име на СИК), " Планета инс ”, за която се допуска, че е правоприемник на ВИС-2, " Левски Спартак ”, " София инс ”, " София живот ” и още няколко други сдружения. За ВИС и СИК не е изненада, защото се е очаквало да не получат лиценз поради предишното си. Изненадата е за " Левски Спартак ”, който поражда от Съюза на някогашните барети като " Спартак ”, а " София инс ” и " София живот ” са свързани с " Мултигруп " и не са посочени като силови застрахователи.

Официалната причина за отхвърли на лиценз е уточняване на детайлности към произхода на капиталите на сдруженията. За СИК и ВИС това е началото на края.
Метаморфоза
Лидерите на някогашните силови групировки старателно " режат опашката на гущера ” и се пробват да станат " чисти ” предприемачи, само че настойниците им в сянка на държавно равнище към този момент са им обърнали тил. В новата фаза на мутренския преход показните убийства не престават като че ли по лист. Няма поръчан, който да се е избавил от гибелта. В доста от случаите това става след несполучливи атентати и мъртвило от няколко години. Но постоянно се случва.
Кой е той?
Дмитрий Русевич Минев е роден на 19 юни 1965 година в Съветския съюз, откъдето идва и прякорът му Руснака. Пристига в България при започване на демократичните промени. Става прочут на полицията дружно с Красимир Маринов-Големия Маргин по време на така наречен първа гангстерска война през 1993-1994 година Министерство на вътрешните работи ги афишира за търсене, само че те съумяват да избягат в чужбина. Твърди се, че по това време е задържан в Чехия дружно с Иво Карамански и други момчета за контрабанда на крадени коли. След случая Димата Руснака се отделя от Карамански. След връщането им в България дружно с Младен Михалев-Маджо и Румен Николов-Пашата Минев взе участие в основаването на охранителна компания СИК, която по-късно става застрахователна компания. Съдружници в " Интергруп енд партнърс " са Венцислав Стефанов, Стоил Славов, Милчо Бонев – Бай Миле.

На 7 ноември 2003 година избухва втората гангстерска война по време на прехода, в която още веднъж взе участие и Минев. Сикаджии и висаджии застават очи в очи и се хващат за гушите. Хора на Константин Димитров - Самоковеца се бият и стрелят с негови противници в столичната дискотека " Ескейп ". По време на случая в заведението на ул. " Ангел Кънчев " е имало шумно ретро празненство. Според очевидци там са били Самоковеца, Антон Милтенов – Клюна, Красимир Маринов – Големия Маргин. По-късно пристигнал Димата Руснака. Оформили се две групи – към Самоковеца и Клюна и към Маргина и Руснака. Започнали замени на обиди, последвало сборичкване, след което и пукотевица. Подземните босове се изнизват от заведението, преди да пристигна полицията.
Екзекуции
2004 година е черна за водачите на СИК. На 19 януари Стоил Славов е раздран от бомба в асансьора на бизнес постройката на сикаджийската компания " Интерпетролеум " на столичния бул. " Джеймс Баучър " дружно с трима бодигардове. На 6 април преоблечени като служители на реда отвличат сина на Венцислав Стефанов – Димитър, измежду бял ден в София покрай хотел " Плиска ". Въпреки платения откуп от 1 250 000 лева персонално от бащата синът е в неопределеност и до през днешния ден. На 30 юли Милчо Бонев, четиримата му телохранители и още един мъж са разстреляни от убийци също в полицейски униформи в ресторант-градина " Славия " в едноименния състезателен комплекс на ул. " Коломан " 1 в София.
Атентатът
На 24 октомври 2004 година идва ред и на Димата Руснака. Привечер в неделния ден той пие кафе в заведението Upstairs на столичния бул. " Витоша ". Излиза оттова към 18,30 ч., говорейки по телефона. Около него са 8 телохранители. Компанията се придвижва с два мерцедеса G-класа и едно " Ауди ”. Докато чакат колите, се чува гърмеж и босът пада на земята. Гардовете незабавно откарват Минев в " Пирогов ”, само че той към този момент е мъртъв. При огледи на местопроизшествието излиза наяве, че убиецът е стрелял от апартамент на последния етаж в отсрещната постройка. Необитаемото жилище е на тогавашния народен представител от Национална движение „Симеон Втори" Димитър Димитров, който няма нищо общо с убийството – апартаментът е платен наскоро и даже още не е обзаведен. Убиецът е влезнал в него с щурм. Стрелял е три пъти. Първият патрон е минал около Руснака и се е забил в кашпа пред заведението. Вторият патрон попада в рамката на вратата на заведението, само че третият улучва Минев в сърцето. Покушението е планувано и изпълнено професионално. Убиецът се е отдръпнал без никакви следи.
Версии
Първоначално проверяващите считат, че убиецът е чужденец, само че такива доказателства не са открити. По-късно криминалистите стигат до версията, че реализатор на мократа поръчка може да е Красимир Станчев-Легионера, който 4 година е служил във Френския задграничен легион, само че и за него няма доказателства. За Легионера се счита, че е индивидът, довел сърбо-хърватската бригада на Робърт Матанич, подозирана за няколко поръчкови разстрела у нас.

Димата Руснака е последната огромна жертва от босовете на СИК. Твърди се, че убийството му поставя завършек на групировката. А единствено няколко месеца по-късно – през август 2005 година, с патрон в сърцето е премахнат и босът на ВИС-2 Георги Илиев, което поставя край и на тази формация. Нито едно от поръчковите убийства не е разкрито.
Наследство
Дмитрий Минев оставя вдовица красива българка и наследник Александър. След покушението те дълго време живеят в Съединени американски щати. Твърди се, че се връщат в страната и тук дамата стартира да се занимава със строителство и финансов лизинг. Наследството от брачна половинка й не е малко - през 2002 година Руснака заплаща налози близо 460 000 лева Дружествата, в които взе участие, се занимават с търговия на артикули и горива, туризъм и превоз.

Мария Кадийска,
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР