Залесяване, почистване, конкурси за детска рисунка и уроци по горска

...
Залесяване, почистване, конкурси за детска рисунка и уроци по горска
Коментари Харесай

ЮИДП Сливен с разнообразни прояви за Седмицата на гората

Залесяване, разчистване, състезания за детска рисунка и уроци по горска педагогика са измежду самодейностите на Югоизточното държавно преприятие - Сливен във връзка Седмицата на гората от 3 до 9 април. Тази година празникът на горските специалисти ще мина под мотото: “Довери се на лесовъда! ”.

Днес Държавно горско стопанство - Сливен подарява изалесява, взаимно с Община Сливен, 10 броя елементарна ела на спортна зала " Станка Златева ".
На 3 април ДГС-Сливен ще подари на Политическа партия " Сините камъни " 100 бр. фиданки, от които 60 бр. червен дъб, 30 бр. махалебка и10 бр. бреза.

На 7 април ще бъде осъществено залесяване в градски парк с възпитаници от II ОУ гр. Сливен на дръвчета, обезпечени от ЮИДП и ДГС-Сливен от горски разсадник “Абланово ”. Съвместно залесяване на ДГС – Сливен с РДГ-Сливен и РДПБЗН, на фиданки от цер и зимен дъб вотдел 44 " з " - Новачево ще има на 5 април. На 4 и 5 април ДГС-Твърдица възнамерява залесяване с възпитаници от СУ “Неофит Рилски ”- гр. Твърдица.

ДГС – Стара Загора, дружно с РДГ-Стара Загора, представители на Община Стара Загора и Областна администрация, РДПБЗН, възпитаници, жители, публицисти ще извършат попълване на горски култури в държавна горска територия на ДГС-Стара Загора по пътя за село Дъбрава на 6 април. По време на Седмицата на гората ДГС-Казанлък ще извърши залесяване с жители на 500бр. семенищни фиданки от цер на общинска горска територия в гр.Шипка, ще има залесяване и в градския парк на гр.Шипка на 2 бр. Школувани фиданки от сребролистна липа, 2 бр. школувани фиданки от дресиран и конски кестен, 2бр.школувани фиданки от бреза, 2 бр. школувани фиданки от туя, 2 бр. школувани фиданки от хибискус, 1 бр. школувана фиданка от зелена дугласка. През април ДГС-Казанлък, взаимно с членове на Ендуро клуб „ Севтополис “ - гр.Казанлък, ще залесят 1000бр. Семенищни фиданки от бяла акация на държавна горска територия.

ДГС-Тунджа ще подари 100 броя фиданки от туя и 10 броя фиданки кипарис на кметство с. Меден бунар за оформяне на ограда и озеленяване надвора на кметството. Стопанството ще даде фиданки за озеленяване и на община Ямбол.На 4 април ДГС-Елхово ще извърши, взаимно с възпитаници от ОУ " Св. св. Кирил и Методий " – Елхово, залесяване контейнерни фиданки от черен бор.

На 30 март ДГС-Ново Паничарево, взаимно с кметството на село НовоПаничарево, залесиха фиданки; на 4 април стопанството, взаимно скметството на село Индже челник, ще залесят фиданки; на 5 април ще имазалесяване взаимно с кметството на село Крушевец. На 5 април ДГС-Ново Паничарево, взаимно с Политическа партия Странджа, ще гостуват в учебното заведение на с. Крушевец.

Това е единствено дребна част от програмата на ЮИДП-Сливен и териториалните поделения към него, планувани за Седмица на гората 2023 година Обявени са състезания за детска рисунка от ДГС-Тича и ДГС-Тунджа във връзка празника. Ще има и редица начинания по горска педагогика, които горски специалисти от разнообразни стопанства, ще проведат с деца от учебни заведения и детски градини.

Още през далечната 1911 година във вестника на Дружеството на българските лесовъди „ Горски обзор “ е стимулирана концепцията за Празник на гората. Тогава в закона се уреждат два празника през годината – единият през есента, а другият - напролет, в които всеки по-възрастен от 15 година български жител да засажда минимум по 5 дръвчета в определенитеот лесничействата места.

Идеята добива съответна форма през 1925 година, като съществена задача на честването му е непринуден труд в цяла България, която тогава незабавно се е нуждаела от залесяване на оголените планински скатове и озеленяване на градовете и селата.

Първият Празник на залесяването е на 12 април, празникът Благовещение същата година и честването му стартира тържествено с молебен пред храма „ Св. Александър Невски “, като са залесени 420 000 хиляди горски фиданки и 20 кг горски семена.

С годините празникът се разраства и добива известност. С ентусиазма налесовъдите и поддръжката на популацията Празникът на залесяването се трансформира в Седмица на гората през 1934 година Идеята е лесовъдите от всички региони на страната да се нагърбят с разяснителна активност за смисъла на горите и залесяването, а трудовата седмица на учащите се да се трансформира в седмица по залесяването. Така от 12 до 22 април 1934 година се организира първата Седмица на гората в България.

Днес 97 години по-късно, тази първа седмица на април, наречена „ Седмица на Гората “ е последвана от доста разнородни начинания и събития - от всеобщите залесявания до интерактивни беседи и игри, в които не престават да се включват хора от всички възрастови групи, жадни да основават, обогатяват и запазят българската гора.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР