Залавянето на десетки израелски войници и цивилни от бойци на

...
Залавянето на десетки израелски войници и цивилни от бойци на
Коментари Харесай

Израелската криза със заложниците в управляваната от Хамас Газа се превърна в политически капан за Нетаняху

Залавянето на десетки израелски бойци и цивилни от бойци на Хамас разбуди израелските страсти по-силно от всеки различен рецесия в скорошната памет на страната

От ИЗАБЕЛ ДЕБРЕ Associated Press, 8 октомври 2023 година, 14:48 ч. Избор, до момента в който беше съден за корупция, Нетаняху разчиташе на растящата известност на своите крайнодесни съдружници, които се хванаха за хипотетичните закани за еврейската еднаквост на Израел.

Влиятелният министър на финансите на Израел, водачът на заселниците Бецалел Смотрич, изиска на съвещанието на кабинета късно в събота израелската войска „ да удари брутално Хамас и да не взема въпроса с пленниците в забележителна степен. “

„ Във война би трябвало да бъдеш жесток “, сподели той, представен. „ Трябва да нанесем удар, който не е бил забелязано през 50 години и да свалим Газа. "

Но рискът израелските цивилни да станат жертва на безмилостни израелски бомбардировки или да изнемогват с години в плен на Хамас, до момента в който Израел бъде влачен в акция с отворен край също може да бъде политически пагубно за Нетаняху.

„ Това е сериозна алтернатива “, сподели ветеранът израелски политически коментатор Ехуд Яари. „ Страхът е, че в случай че и когато наземна интервенция стартира, Хамас ще заплашва да екзекутира заложници на всеки час, на всеки два часа и това ще се трансформира в в действителност развълнуван спор. “

Бурната история на Израел разкри изключителната сензитивност на публичното мнение, когато става дума за заложници - и затова какво мощно похищение на оръжие може да бъде в страна, в която 18-годишните са наборни за военна работа и армията се гордее в никакъв случай да не изоставя своето.

„ Ако позволим нашите хора да бъдат взети по този метод, нямаме страна, държавно управление и войска “, сподели 58- годишният Тали Леви в южния град Ашдод покрай границата с Газа, който има няколко изчезнали другари.

Семейства на израелци, изчезнали след нападението на Хамас в събота, държаха вести конференция в неделя вечерта, която беше излъчена онлайн по малкия екран в най-гледаното време. Потресени родственици, някои от които сдържаха сълзи или плачеха, приканиха държавното управление да върне вкъщи пленниците.

В предишното неспособността на израелското общество да толерира своите жители да бъдат държани в плен провокира всеобщи акции за публичен напън, карайки държавните управления да се съгласят на непропорционална замяна. Това включва договорката Шалит през 2011 година и освобождението от Израел на 1150 затворени палестинци в подмяна на трима израелски пандизчии през 1985 година

Въпреки че военните анализатори остават разграничени по отношение на това по какъв начин Нетаняху ще откри излаз от алтернативата си, отговорът беше мъчително явен за израелците, чиито близки бяха взети за заложници.

„ Искам да създадат всичко допустимо, да оставят политиката си и цялата обстановка настрани “, сподели Адва Адар, чиято 85-годишна майка Яфа, беше сниман на видео по какъв начин се прекарва през границата към Газа в количка за голф, цялостна с въоръжени мъже. Гласът й трепна, когато тя стартира да плаче.

„ Не й остава доста време без лекарството и тя страда доста “, сподели тя.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР