Залагане на неправомерни критерии за подбор, методика или показатели за

...
Залагане на неправомерни критерии за подбор, методика или показатели за
Коментари Харесай

МРРБ констатира 863 нередности на проекти по ОП Региони в растеж

Залагане на непозволени критерии за асортимент, методика или индикатори за възлагане са най-често установените нарушавания при подготовка и осъществяване на процедури за избор на реализатори по публични поръчки по планове, финансирани със средства от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020, оповестиха от пресцентъра на Министерството на районното развиване и благоустройството.

Пропуските се позволяват главно при административната подготовка на тръжната документи. До момента са открити пропуски и са регистрирани общо 863 нередности, като настоящо приспаднатите суми по програмата към 10.06.2019 година са в размер на 22,6 млн. лева По наложените корекции от страна на бенефициентите са инициирани 559 правосъдни административни производства. До този момента с влезнало в действие решение на съда в интерес на Министерството на районното развиване и благоустройството са приключили 131 от тях. 7 каузи са в интерес на жалбоподателя. Финансови корекции за същите нарушавания са наложени и на Столична община като към днешна дата приспаднатата сума е в размер на към 1,6 млн. лева

Основна функционалност по надзор на Управляващия орган на Оперативна програма „ Региони в напредък “ е да следи за вярното разходване на средствата от европейската взаимност, за които е виновен. В осъществяване на отговорностите си за гарантиране на транспарантното, законосъобразно и равнопоставено използване на разпоредбите и нормите при усвояването на европейски средства.

Управляващият орган прави инспекции на възлаганите от бенефициентите публични поръчки. Чрез механизма за налагане на финансови корекции в следствие от открити нарушавания се цели да не се допусне осъществяването на разход, който е незаконосъобразен. Финансовите корекции са и инструментът, с който може да се в профил пропуск в бюджета, породен от позволена неточност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР