Зала 1 на НДК в нощта след изборите беше една

...
Зала 1 на НДК в нощта след изборите беше една
Коментари Харесай

Предаването на протоколите в НДК: "Не предполагах, че 25 часа ще чакам".

Зала 1 на НДК в нощта след изборите беше една огромна спалня. По столовете или напряко на мокета бяха полегнали стотици хора, подпряли под главите си белите чували с бюлетините. Повечето са пристигнали към 22.30 ч и до сутринта чакаха ред, с цел да предадат протоколите от своята секция. В НДК се одобряват протоколите от два от трите многомандатни региона - 23-и и 25-и.

На предходните избори, когато се гласуваше единствено с машини всичко свърши към 4.30 ч сутринта. Сега се обрисува до към обяд, сподели Полина Витанова, секретар на 23 Районна изборна комисия (РИК) пред " Дневник ". Това е най-голямата РИК в София - 631 секции. Хората бяха очевидно изтощени след над 24 часа работа от началото на изборите, само че се редяха правилно на опашка за предаване на протоколите.

Голямото закъснение е поради сбъркани протоколи. Те са 1/3 от всичките, съгласно Витанова. Грешки при смятането на резултатите от двата типа гласоподаване - с хартиена бюлетина и с машина, постанова връщането им от РИК за промяна. Членове на СИК сядат дружно и още веднъж събират и пресмятат десетките цифри.

Промените в Изборния кодекс бяха въведени в предишния парламент от така наречен " хартиена коалиция " - ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Освен хартиените бюлетини, се броят и машинните. " Протоколът с резултатите в този момент е от 20 страници, а на предните избори беше единствено 2 страници, акцентира Витанова.

" Дойдох с огромно предпочитание и възторг, само че си потеглям унизена ", признава Десислава Грозданова, зам.-председател на секционна комисия в 23 МИР. Тя е магистър фармацевт и дава образец с аптеките, където се работи с електронни предписания и протоколи. " А тук всичко е на хартия. Кога ще влезем в ХХI век ", възкликна тя.

Не чаках, че ще заставам 25 часа, изтощено се усмихва мъж, член на изборна секция в регион " Изгрев ". Неговият протокол нямал сбъркани калкулации, само че все пак стои от 22.30 ч до 8.30 ч сутринта в НДК, и в този момент му пристигна редът да го съобщи. " Тази нощ по 50-ина протокола се одобряваха за час. При 631 секции е ясно, че всичко ще се бави ", покорно споделя той. Това са му първи избори като член на секционна комисия и ще си намерения дали повторно ще взе участие.

Ниско равнище на подготовка, а и на обучение измежду членовете на някои секционни комисии, счита жена до него. Новият тип протокол изисква известно изпитание, с цел да се попълни вярно, добавя тя.

" Смесеното гласоподаване (с хартиена и машинна бюлетина) оказва влияние. Отделното отчитане на гласовете при преброяването и вписването им на обособени редове и сборуването на тези резултати Много цифри, които би трябвало да се вкарат в изчислителния пункт, да се прегледат от нас, да се отстранят грешките. Само въвеждането в изчислителния пункт лишава 30 минути ", разказа усложнената процедура Витанова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР