Закупуването на два двигателя от Полша и ремонтът на шест

...
Закупуването на два двигателя от Полша и ремонтът на шест
Коментари Харесай

Искали сме двигатели за МиГ-29 от Словакия, но тя пази изтребителите за Украйна

Закупуването на два мотора от Полша и ремонтът на шест други не подсигуряват дълготрайната употреба на самолетите МиГ-29, а целят обезпечаване на подготовката на летателния състав на задоволително равнище да края на 2023 година Това сподели служебният министър на защитата Димитър Стоянов по време на парламентарния надзор през днешния ден.

Атанас Зафиров от Българска социалистическа партия попита какъв е резултатът от водените диалози с Полша за даване на ремонтирани мотори за МиГ-29, какъв брой мотора следва да бъдат ремонтирани, какъв брой закупени и в какъв период те ще бъдат усвоени от българските Военновъздушни сили (ВВС).

В началото на август Министерството на защитата е изпратило питане за закупуване или ремонт на шест броя мотори произведение 88 за МиГ-29 до Полша, изясни Стоянов. Той добави, че са извършени диалози и с министъра на защитата на Словакия по отношение на опцията за даване на мотори, само че Словакия е дала отговор, че самолетите МиГ-29 с аварийните елементи са планувани за Украйна.

" В резултат от извършените срещи Полша пое ангажимент за осъществяването на ремонт на шест мотора ", добави той. Полското министерство на защитата е взело решение да смъкна от употреба един аероплан МиГ-29 и моторите му да бъдат готови за даване посредством продажба на България, сподели министърът и добави, че всеки един от двата мотора има остатъчен запас от над 200 часа.

" Работи се интензивно по доставката на двата мотора. В Министерството на защитата е получена информация, че Полша ще предложи оферта и план на контракт през идната седмица ", заяви Димитър Стоянов.

" По отношение на ремонта на шестте мотора, който се чака да завърши до края на тази година - те са благосъстоятелност на Полша, министерството е подготвило и изпратило план на междуправителствен контракт ", изясни Стоянов. Той означи, че сключването на такова съглашение най-вероятно ще отнеме малко повече време, тъй като е належащо да се подпише и да се бъде утвърдено от Народното събрание.

Димитър Стоянов сподели, че са извършени диалози и с министъра на защитата на Словакия по отношение на опцията за даване на мотори, но Словакия е дала отговор, че самолетите МиГ-29 с аварийните елементи са планувани за Украйна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР