Закупените през 2020 г. 30 автомата за продажба на билети,

...
Закупените през 2020 г. 30 автомата за продажба на билети,
Коментари Харесай

БДЖ дава заявка за мащабно обновяване на билетната си система

Закупените през 2020 година 30 автомата за продажба на билети, които от този момент стоят нефункциониращи, най-сетне (може би) ще стартират да извършват предназначението си. Нещо повече – „ БДЖ – Пътнически транспорти “ има желае да продава билети и през мобилно приложение. За да стане допустимо всичко това, държавното пътническо сдружение започва пазарни съвещания за изцяло възобновяване на билетната система.

Процедурата е оповестена в четвъртък сутринта, излиза наяве от Регистъра за публични поръчки. Припомняме, че в същия ден транспортният министър Георги Гвоздейков загатна пред депутати в отрасловата комисия в Народното събрание, че до един месец ще има страхотна вест в посока закупуването на билети с приложение. Преди това, през октомври октомври предходната година, министърът съобщи, че билетите за трен може да нарастнат поради внедряването на на нова технология и нов преносим състав. 

Поканата за присъединяване в пазарните съвещания е подписана от шефа на БДЖ-ПП Венцислав Славков на 5 февруари, само че поради софтуерното време цялата документи е оповестена в ЦАИС на 8 февруари.

Поканата е по отношение на идно оповестяване на социална поръчка с много дълъг предмет – „ Доставка, внедряване и поддръжка на система за издаване, продажба и инспекция на транспортни документи на БДЖ-ПП, създаване и поддръжка на оперативна съгласуемост със системи за издаване на транспортни документи, структуриране, обработка и поддръжка на данни, структури от данни и интерфейси за продан на данни, в това число интерфейси за продан на данни в отворен формат “.

Срокът за даване на индикативни ценови оферти е 19 февруари, което значи, че заинтригуваните лица ще имат единствено 10 дни да подават предложенията си.
За какво става въпрос?
От документите към поканата излиза наяве, че БДЖ желае да подсигури продажбата на билети, с изключение на през уеб портал, и през 30-те вендинг автомата, PDA устройства и посредством мобилно приложение. Последното би трябвало да дава функционалност за обмисляне на пътуването. Освен това системата на БДЖ би трябвало да се интегрира с други системи, директно или индиректно свързани с билетоиздаването. 

Друга значима детайлност, написана като цел е, че

продажбата на транспортните документи би трябвало да бъде подсигурена както в народен мащаб, по този начин и в интернационален проект. “

Именно с цел да бъдат реализирани тези цели, в обсега на бъдещата поръчка ще бъдат включени следните действия:
Предоставяне на софтуерна поддръжка и обезпечаване на обикновено действие на настоящата система. Така кондукторите във влака ще разполагат с нови устройства за издаване и валидиране на билетите. Освен това би трябвало да се реализира цялостна съгласуваност сред централизирания сървър и всички консуматори на системата – мобилни каси във влакове, стационарни каси в обекти на жп гари, както и автоматите за билетоиздаване;Придобиване на 420 портативни устройства за издаване на билети, надзор и валидация, като поддръжката и хардуерната гаранция са заложени със период от 60 месеца, или 5 години;Интеграция на съществуващите машини за продажба на билети, още веднъж с поддръжка от 60 месеца;Предоставяне за прилагане за период още веднъж от 60 месеца на мобилно приложение за обмисляне на пътувания в мрежата на БДЖ с функционалност за закупуване на билети и инспекцията им. То ще бъде оповестено в App Store и Гугъл play, като ще е гратис за прилагане от потребителите;Предоставяне за прилагане за период от 60 месеца на модул за интеграция с външни билетни системи;При всички способи за продажба на билети (онлайн портал, каси и бюра на БДЖ, автомати и др.) пасажерите би трябвало да имат цялата информация за маршрут, разписание, номер на трен, избор на място, опция за заплащане с карта.Международни направления
По-горната информация ще бъде предоставяна и при избор на интернационалните пътувания. Записано е, че крайният консуматор би трябвало да има опция да търси направления сред случайни обитаеми места в Европа, които дават жп превоз, като се дава информация за всяка стъпка от пътуването, време на престой и организация транспортьор.

Тази система би трябвало да е обвързана с интерфейс с изключение на на български, и на британски. Също по този начин би трябвало

да дава опция за запазване, разпореждане и вписване на транспортни документи от/до дестинации, намиращи се в разнообразни страни в Европа. “
Позабравените 30 автомати за продажба на хартиени билети
Т.нар. вендинг машини бяха закупени от БДЖ-ПП през 2020 година за към 400 хиляди лева Някои от тях бяха сложени по разнообразни гари в страната, само че се оказа, че не могат да издават билети, защото нямат програмен продукт. Така в продължение на към този момент съвсем 4 години те просто събират прахуляк. С идната поръчка това може да се промени, защото е включена активност за разработка и внедряване на програмен продукт за ръководство на 30-те машини.

Записано е, че те би трябвало да са свързани с централната система, с цел да обменят информация и тя да бъде настояща за потребителите. Освен това би трябвало да има опция за заплащане на издадени от автоматите билети и посредством ПОС терминал.

Избраният реализатор ще обезпечи детайлно техническо управление за потребителите, както и образование в тестова среда на до 10 чиновници от страна на БДЖ – Политическа партия.
Продажба на билети и във влака
Избраният реализатор ще достави до 420 устройства (терминали), с които кондукторите във влаковете ще имат опция да ревизират, да издават и да валидират билети на пътуващите. Тези устройства също би трябвало да дават заплащане и през ПОС терминал.

Припомняме, че тази концепция бе обявена през юли месец предходната година. За задачата бе стартирана и социална поръчка с съвсем същите действия, каквито са заложени в бъдещата. Стойността ѝ бе малко над 4.7 млн. лева без Данък добавена стойност, само че бе прекъсната, защото Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) анулира поръчката като незаконосъобразна.

Жалбата тогава бе подадена от „ Компютърнет Сървисиз “ ООД – компанията е водещ сътрудник в консорциум „ Ай Ен Ес – София тикетинг систем “, който бе определен за реализатор на внедряването и поддръжката на новата система в градския превоз в София. Консорциумът има контракт със Столична община за 10 години.
Мобилното приложение
Мобилното приложение ще дава опция за търсене, избиране, маршрутизиране, резервация и закупуване на транспортни документи за вътрешни жп транспорти. Потребителите ще имат опция за избор на пътешестване с до 2 прикачвания с всички категории пътнически влакове.

Достъпът до резервация и закупуване на електронен билет ще е вероятен не по-рано от 30 дни преди датата на тръгване и не по-късно от 3 часа преди часа на тръгване на стремежи трен.

За да употребявам приложението потребителите ще би трябвало да се записват, като по този начин ще получат достъп до закупени, отказани билети и направени резервации. Пътуващите ще имат опция да избират и съответни места във влака, както и да заплащат билетите си с банкови карти.

Веднъж закупили билета, той ще може да бъде показан и валидиран от кондуктор във влака чрез QR код.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР