Закриват Европейската столица на културата - Пловдив. Равносметката ще бъде

...
Закриват Европейската столица на културата - Пловдив. Равносметката ще бъде
Коментари Харесай

Евростолицата на културата: Прокуратурата и финансовият контрол проверяват похарчените 34 млн. лв.

Закриват Европейската столица на културата - Пловдив. Равносметката ще бъде оповестена при започване на 2020 година. Но прокуратурата към този момент ревизира част от разноските.

В края на годината финансовата равносметка за столицата на културата възлиза на 34 милиона лв..

Снимка: bTV
От тях 10 милиона лв. от отворени предложения, 18 милиона от сътрудници, милион и половина евро от премията " Мелина Меркури ", 1,2 милиона от културни организации и 1,7 милиона от спонсорства. Галерия е получила над 100 хиляди лв. по разнообразни планове.

Снимка: bTV
„ Ние, да вземем за пример, направихме галерия в залата клопката и тя беше посетена от 7 хиляди човека”, сподели Детелина Сариева, притежател на галерията.

Прокуратурата към този момент е почнала инспекция за част от изхарчените средства. Например - за над 2 милиона за откриването на културния календар през януари.

Снимка: bTV
„ Образувано досъдебно произвеждане от Окръжна прокуратура - Пловдив, което цели да откри дали откритите нарушавания не съставляват и престъпления”, съобщи Галина Андреева, притежател на изложба.

Срокът на прокурорската инспекция по отношение на общинската фондация е до януари. Новият кмет Здравко Димитров споделя, че е действително е наследил казуса от предшественика си Иван Тотев.

Снимка: bTV
„ Чуваме се, не е обезпокоен. Наистина има и инспекция, и произвеждане, само че аз не съм проверяващ орган”, изясни Здравко Димитров, кмет на Пловдив.

За европейска столица на културата са отпуснати 34 милиона лв.. Агенцията за държавна финансова ревизия ще ревизира основна част от тях.

А при започване на януари Пловдив ще съобщи културната щафета на град Риека, Хърватска.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР