Закриването на спецправосъдието влиза на второ четене в парламента. Преди

...
Закриването на спецправосъдието влиза на второ четене в парламента. Преди
Коментари Харесай

Правната комисия обсъжда закриването на специализираното правосъдие

Закриването на спецправосъдието влиза на второ четене в Народното събрание. Преди три седмици на първо четене болшинството в Народното събрание направи първата крачка и одобри закриването на спецзвената.

Темата още веднъж провокира остра дискусия сред другите парламентарни групи в правната комисия.

" Една конструкция, която беше основана като политически инструмент и донесе доста дискредитация на българското правораздаване, да бъде отстранена, тъй че всички да носят отговорност от тук нататък по еднакъв стандарт пред един и същи съд ", сподели Христо Иванов, съпредседател на " Демократична България "

" По-скоро въпросът е да доизчистим по този начин наредбите, да ги създадем по този начин, че в действителност да могат да проработят текстовете, да бъдат спокойни съдиите и прокурорите и нито едно дело да не бъде прекъснато ", прикани Ива Митева от ПГ на " ИТН ".

" В момента гледаме закона на второ четене - става въпрос за уреждането на връзките на тези магистрати, които са надлежно в профилирания съд и прокуратура - къде от тук насетне ще бъдат разпределени ", съобщи Филип Попов от ПГ на Българска социалистическа партия.

" Лесно е да рушиш, да закриваш, да унищожаваш нещо без да мислиш за следствията. Ще забележим следствията и кой ще носи отговорност за тях ", сподели Хамид Хамид от ПГ на Движение за права и свободи.

На съвещанието се яви и основният прокурор Иван Гешев. Той съобщи, че държавното обвиняване няма да е фон и са надява зад предлагането за закриване на спецправосъдието да не стоят доста пари.

" Ръководството на прокуратурата няма да служи за фон на авансово взети решения, за които нямат значение причините, още повече юридическите причини и обстоятелствата, и зад които седят, надявам, се не само и единствено ползите на това, което вие наричате олигархия и мафия и резултата от тези дейности ще бъде само и единствено привършване безславно на най-важните каузи в страната, освобождение на едни големи парични средства и това ще е в интерес единствено и само на престъпността ", посочи Иван Гешев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР