Закриването на специализираното наказателно правосъдие по никакъв начин не представлява

...
Закриването на специализираното наказателно правосъдие по никакъв начин не представлява
Коментари Харесай

Спецсъдилищата не виждат закриването си като съдебна реформа

Закриването на профилираното наказателно правораздаване по никакъв метод не съставлява правосъдна промяна. Такъв акт би довел до основаване на подозрение за угаждане на нелегитимни цели, нямащи нищо общо с действителните публични потребности и упования.

Това се споделя в, Надежда Йорданова, в границите на публичното разискване на направения законопроект за изменение на Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс.

Акцентира се, че претекстовете за ликвидирането на профилираното правораздаване, не са учредени на рационалност и рационални аргументи, а на погрешни статистически данни (най-ярък образец за които е десеткратното занижаване броя на прегледаните каузи в СНС), на манипулативна интерпретация на данни.
 Пуснаха за разискване закриването на спецсъдилищата
Пуснаха за разискване закриването на спецсъдилищата

Структурните и организационни промени във връзка с звената на профилираното наказателно правораздаване имат за цел да подсигуряват конституционния принцип за самостоятелност на правосъдната власт

В мнението на Спецсъдилищата се акцентира, че плана за тяхното очистване е извънредно недопустим и неизбежно води със себе си съмнение към създателя на законопроекта и преследваните резултати.

В мнението си магистратите хронологично изброяват оценките на Европейска комисия в отчетите по Механизма за съдействие и инспекция, по Механизма за върховенството на закона и други, в интервала 2007 - 2020 година, в които, след основаването на профилираните съдилища, е регистриран стабилен прогрес на България по индикатора проведена престъпност и мониторингът на страната по същия индикатор е краткотрайно преустановен.

От СпНС и АСпНС са на мнение, че законопроектът е издигнат върху неправилна и недалновидна идея . Според тях делата ще се върнат в нормативния режим от 2012 година, а това няма да докара до нищо хубаво. В мнението също се акцентира, че очистване само че спецсъдилищата и спецпрокуратурите ще се отрази отрицателно на жителите.

В мнението се показва, че претекстовете на законопроекта си служат с популистки обещания, без да се преценяват с правилото за разделянето на управляващите.
 Кирил Петков отсече пред Гешев: Закриваме спецправосъдието
Кирил Петков отсече пред Гешев: Закриваме спецправосъдието

Специализираните съд и прокуратура се закриват поради слаби резултати в битката с корупцията и проведената престъпност
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР