Закриването на Специализираната прокуратура в България противоречи на препоръките на

...
Закриването на Специализираната прокуратура в България противоречи на препоръките на
Коментари Харесай

Прокурори от 12 държави се обявиха за запазване на спецправосъдието в България

Закриването на Специализираната прокуратура в България опонира на рекомендациите на Европейския съюз, на правилата, насърчавани от Конвенцията на Организация на обединените нации против транснационалната проведена престъпност и на възгледите на професионалните прокурорски сдружения.

 

Това се споделя в декларация на Постоянната конференция на прокурорите, работещи против проведената престъпност, корупцията и тероризма, която ще бъде изпратена на европейски институции и на Конституционния съд (КС), оповестиха от прокуратурата. В началото на месеца основният прокурор Иван Гешев оспори в Конституционен съд закриването на спецправосъдието, а през днешния ден се чака съдът да се произнесе по допустимостта на настояването.

 

Постоянната конференция на прокурорите заседава предишния месец,но декларацията ѝ в поддръжка на българското спецправосъдие се забави, тъй като е трябвало да бъде подписана от представителите на 12 страни, изясни през днешния ден шефът на Специализираната прокуратура (СП) Валентина Маджарова.

 

В декларацията се споделя още, че закриването на спецсъдилищата и прокуратурите ще има негативно влияние освен върху битката с проведената престъпност в България, само че и върху работата на останалите членове на мрежата поради интернационалното съдействие. В нея прокурорите акцентират нуждата от специализация в битката с проведената престъпност.

Прокурор Маджарова повтори пред публицисти през вчерашния ден позицията си, че закриването ще провокира и безпорядък поради неясноти към прехвърлянето на каузи към други прокуратури. По думите ѝ, след формалното закриване на спецправосъдието на 28 юли тя няма да има пълномощия да трансферира каузи, а преди този момент пък способена да ги проверява ще е единствено спецпрокуратурата и няма учредения да ги изпраща на друга прокуратура.

 

Тя за следващ път отхвърли и обвиняванията, че спецпрокуратурата е закрита, тъй като е била " бухалка " на властта.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР