Закриване на специализираните съд и прокуратура, смяна на главния прокурор,

...
Закриване на специализираните съд и прокуратура, смяна на главния прокурор,
Коментари Харесай

Съдебната реформа е един от основните акценти в предизборната кампания на коалиция Изправи се! Мутри вън

 Закриване на профилираните съд и прокуратура, промяна на основния прокурор, нов Висш правосъден съвет при приключването на мандата на сегашния след броени месеци обсъждаха на среща с лидера на обединението във Варна – Татяна Дончева работещи в системата.

Обществото ни се нуждае от чувство за сигурност и за правдивост, показа Татяна Дончева.

В близката една година на масата би трябвало да бъдат сложени доста въпроси, които да бъдат подложени на необятно публично разискване. Целта е да успеем като страна да преструктурираме правосъдната система по този начин, че тя да дава отговор на сегашната обстановка. 

Важно е да отчетем и опита на останалите страни в Източна Европа, чиято правосъдна система до измененията през 1989 година, също като нашата, се опираше на руския модел.

Големият въпрос освен това е къде е мястото на прокуратурата у нас, която като развиване не върви с темповете, с които се трансформира съда, разяснява Дончева, която има и 7-годишен опит като прокурор. Почти непреодолимо е изваждането на прокуратурата от правосъдната система, само че към момента не сме си изяснили като общество какво е мястото ѝ. 

Понастоящем в системата на прокуратурата методът на въздействие не е като при съдилищата, там са непокътнати доста руски останки и даването на заповеди, а прокурорите би трябвало да работят единствено и само въз основата на свидетелства и обстоятелства, уверена е Татяна Дончева.

В последните години изпълнителната власт трансформира прокуратурата в инструмент за икономическа и политическа принуда, безапелационна е тя. 

Задължителен факт е при идната съдебна реформа да отчитаме и демографските провокации. Особено що се касае до модела, определен от Висш съдебен съвет за закриване на над 50 районни съдилища. В същото време би трябвало да не се не помни и за натовареността на съдиите и отдалечеността, сподели още Дончева пред магистратите от Варна.

Трябва в доста незабавен порядък да се слагат на необятно разискване въпросите за мястото на районните съдилища, тъй като те касаят доста обособения страни.

Според лидера на коалиция " Изправи се! Мутри вън! “ всички бъдещи промени в правосъдната система и в частност в прокуратурата, би трябвало да се разискват и одобряват на обособени панели. Така ще се избегне риска всяка законодателна или организационна самодейност да се третира като смяна в държавното устройство.

Подобен метод би трябвало да се ползва и в случаите, когато се разискват и се работи по промени, касаещи локалната власт и администрация, бизнеса и други

По-детайлно разискване и обрисуване на правосъдната карта, смяна в периода за придобиване на статут на несменяемост на магистратите и смяната в подсъдността на делата, обсъждани от районните и окръжните съдилища също влязоха във фокуса на срещата.

Повече за цялостната листа и за експертизата на претендентите за народни представители на  " Изправи се! Мутри вън! “ може да откриете.

В интегралната бюлетина за предварителните парламентарни избори на 11 юли, обединението е под номер 8.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР