Законовите неясноти и забавянето на може да се окаже спънка

...
Законовите неясноти и забавянето на може да се окаже спънка
Коментари Харесай

Вървим към нови избори: Законови неясноти и забавени доставки на хартия за машините


Законовите неясноти и забавянето на може да се окаже пречка в провеждането на изборите.

ще се задълбочават с времето – като реализирането на видеонаблюдението в деня на изборите. Но към този момент се заформи и един различен проблем – има ли задоволително хартия за изборните машини.

Всички рокли за машините, които ЦИК желае от печатницата на Българска народна банка е 30 000. Те на процедура наподобяват като ролка за касов уред, само че тези за изборите би трябвало да п.

До 2 април обаче печатницата ще може да даде едвам половината - 15 000 ролки, които по калкулации на комисията би трябвало.

Директорът на компанията, доставила, пресмята, че ще са нужни най-малко 23 000 ролки, с цел да стигнат за вота на 2 април.

„ Две ролки по 80 метра би трябвало да стигнат за 350-400 гласувания и то при изискване, че се уголеми двойно и се трансформира в бюлетина. Това значи да се вкара цялата хартиена бюлетина в разписката и тя от сегашните 20 см да стане 40 см. Тогава 80 метра стигат за 200 гласувания “, изяснява Веселин Тодоров, шеф на „ Сиела Норма “.

Според последните промени в Изборния кодекс към този момент се назовават „ бюлетина “ и по смисъла на закона би трябвало да наподобяват идентично с хартиената бюлетина.

„ Сега влизаме в хипотезата, че би трябвало да имаме, която познаваме, в дребните секции, което ползвахме. След това ще имаме електронна бюлетина, която ще имаме на екрана на машините. Сега е забавно по какъв начин и тази квитанция ще я назовем „ бюлетина “, разяснява тематиката през bTV и Стоил Цицелков от публичния съвет към ЦИК.

Освен това хартията за машините ще има тройна отбрана, която се оказва, че също може да крие опасности.

„ Очаквам, че това ще бъде някаква. Вероятно ще има нещо принтирано върху нея, някаква холограма или воден знак. Каквото и да е това, то би трябвало да е съобразено с термичния принтер на машините, с който разполагаме. Най-просто да го кажа - би трябвало тази отбрана добре да се въздейства, когато бъде нагрявана, а и да не повреди принтерите “, добавя той.

„ То е ясно какво се случва - стопираме да гласуваме с машини и минаваме на хартия, само че няма да е доста почтено към гласоподавателите, които желаят “, споделя Веселин Тодоров.
ЦИК към този момент е провела опити с няколко типа ролки. А специалистите ни успокояват.

„ Това, което е главно е хората да гласоподават всеобщо и да не се тормозят за технологиите. Това е проблем и, за хората, които ще работят с това. Ние като жители просто би трябвало да гласуваме всеобщо “, декларира Стоил Цицелков.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР