Законови пречки изчегъртаха две от последните решения на вече бившия

...
Законови пречки изчегъртаха две от последните решения на вече бившия
Коментари Харесай

Как изчегъртаха решенията на Борислав Сандов

Законови спънки изчегъртаха две от последните решения на към този момент някогашния екоминистър Борислав Сандов.

Административният съд в Стара Загора анулира заповедта му за затваряне на Топлоелектрическа централа „ Брикел ” по смисъла на спомагателните разпореждания от Закона за енергетиката.

В претекстовете се показва, че централата е част от сериозната инфраструктура и от електроенергийната система на страната и активността ѝ е обвързвана с поддържането на витално значими публични функционалности. В предприятието работят близо 1300 души, прекъсването на индустриалната активност лишава от трудови хонорари стотици служащи и чиновници, и от прехрана на техните фамилии.

Дружеството ще понесе обилни имуществени вреди в следствие от преустановяване употребата на инсталацията и идващото от нея несъблюдение на подписаните контракти, се споделя още в правосъдния акт.

Принудителното прекъсване на ТЕЦ-а от тогавашната власт стана на 29  юли, след специфичен брифинг ден по-рано. На него Сандов оповести, че в сдружението били установени „ умопомрачаващи нарушавания ”. От „ Брикел ” реагираха като заведоха дело за клюка и  дефинираха изказването като откровени неистини.

„ Ябълка на раздора ” се оказа и градежът на Автомагистрала „ Струма “, която някогашният екоминистър спря за „ сбогом ”. Агенция „ Пътна инфраструктура “ разгласи, че ще апелира решенията на Сандов, които той обоснова с писмо от Европейската комисия. Писмото е получено на 27 юли и в него се показва, че Европа чака от българското държавно управление нова оценка на влияние за околната среда (ОВОС) и такава за съгласуемост с „ Натура 2000 “ на Лот 3.2 от Автомагистрала „ Срума “ – сред Симитли и Кресна. Досегашният екоминистър и неговият консултант показаха разбиране, че в случай че тръгне строителство без тези оценки, страната ни няма да получи пари за плана.

В писмена позиция от АПИ споделят, че ще апелират решенията и в това време признават условията на Европа.

„ За да се направи тази спомагателна оценка задачите на двете предпазени зони, наранени от плана, би трябвало да се дефинират и одобряват от Министерство на околната среда и водите. За страдание повече от две години те не са утвърдени от екоминистерството и това попречва АПИ да направи спомагателен разбор, с цел да се отговори на рекомендациите на Европейска комисия “, гласи позицията на АПИ. Сандов посочи, че преди седмица от екоминистерството са  разработени въпросните цели за опазването на типове в региона на Кресна и са оповестени за разискване.

Как ще се развият двете изчегъртани решения на някогашния министър следва да разберем. Едно е несъмнено – понижава вероятността Автомагистрала „ Струма ” да бъде приключена в идващия програмен интервал до 2027 година. А дотогава можем единствено да се надяваме, че статистиката с пътни произшествия от рисковия регион ще бъде по-малка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР