- Г-н Янев, кои са вашите избиратели, на кого говорите

...
- Г-н Янев, кои са вашите избиратели, на кого говорите
Коментари Харесай

Генерал Стефан Янев пред bTV: Президентът Радев трябва да представлява България на срещата на върха на НАТО

- Г-н Янев, кои са вашите гласоподаватели, на кого говорите в тази акция?

Стефан Янев: В тази акция приказваме на всички български жители, тъй като пътят по който сме поели, платформата, политиката, която изповядваме и концепциите, които имаме, те важат за всички български жители. Ние не се фокусираме върху да кажем една обществена група, върху група по ползи или нещо от сорта. Говорим за всички, тъй като за нас „ Български напредък “ бъдещето на България е значимо. Бъдещето на България дотолкоз България да не се трансформира в територия, а да се развива като национална страна, такава каквато сме я наследили от нашите прародители. И дай Боже, по-развита и съвременна да я оставим на нашите деца и внуци.

 

- България да не се трансформира в територия – има ли такава заплаха и какво ще извършите?

Стефан Янев: Ами вижте обстоятелствата, ами вижте обстоятелствата. Като махнем двете години пандемия, последните три години България е в непрекъсната политическа рецесия – от служебно държавно управление в постоянно държавно управление почти с един и същи небосвод. Накратко – страната не се развива. Тоест пет години малко или доста, пет години страната не се развива. Ако тази политическа рецесия продължава, каквито поръчки има, следете говоренето, политическото говорене – няма естествен диалог за разговор, за единодушие по избрани тематики. Продължава политическото говорене на взаимни обвинявания, на лепенето на етикети. Този политически разговор не е политически.

 

- Много е гневно опълчването.

Стефан Янев: Абсолютно да, това имам поради.

 

- Как да се стигне до разговор, какъв е пътя?

Стефан Янев: Ние предлагаме формулата – формулата на единодушието. Формулата на разговора, с цел да можем да седнем всички дружно и да определим една национална цел. Каква е нашата национална цел сега? Риторично задавам въпроса – нямаме отговор. Ние не знаем към какво се стремим, къде желаеме да бъде нашата страна след 10, двадесет, тридесет години. Това е нашата концепция, това е нашата платформа, това е нашата цел – да седнем всички дружно и да я измислим. Да определим тази национална цел и да я следваме – и тогава без значение кой е на власт, без значение от политическите пристрастености, в случай че като общество, като народ сме в положение да следваме тази цел, ще знаем какво желаеме и какво ще реализираме след 10 или двадесет години.

 

- Господин Янев, това е обаче малко, по какъв начин да кажем, амбициозно и прекомерно надалеч от действителностите, които имаме като съзряване на политическата класа в България.

Стефан Янев: Точно това е моментът. Време е тази политическа класа да почне да съзрява…

 

- Ама по какъв начин, по какъв начин си го представяте? Влизат всички в Народното събрание и какво – сядат на една маса?

Стефан Янев: Представям си го по този начин както съм го заявявал и в 48-то Народно събрание. Да се понижи този висок звук, да се седне на масата и да се беседва по практическите, действителните въпроси, реализмът, който интересува хората. Да не се трансформират партиите като бързо преминаващ бърз трен край гарите, който не чува, че там има пасажери и не чува мнението на хората - какво желаят българските жители, по какъв начин те си показват личното развиване, надлежно развиването на дребните общности в села, градове и се стигне до цялото българско общество. Това е значимият диалог, това предлагаме. Всички партии са в положение да седнат, тъй като партиите изпратени в Народно събрание, хората, които са от тези партии, са народни представители, те съставляват нас жителите. И във всяка партия има задоволително рационални, кадърни и хора с опит, които могат да седнат и да решат тези въпроси.

 

- Две огромни тематики през последните дни или да кажем седмици циркулират и са мотив за мнения от страна на водещите политически фигури в страната – едната е обвързвана с опита на служебната власт да окаже въздействие върху решение резолюция за Сребреница, геноцидът в Сребреница и клането в Сребреница от 1995 годината и другото е – кой да ни съставлява на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Вие имате ли отговор – кой би трябвало да съставлява България? Дали да е длъжностен министър председател или това да бъде държавния ни глава?

Стефан Янев: По отношение на първата тематика, скърбя, не желая да встъпвам в елементи, само че още първоначално, когато беше освободен министъра на външните работи и беше взето решението министър председателят да извършва и тази служба, предизвестих, че това е прекомерно тежко и евентуално ще докара до такива неточности. Така че повече да не разясняваме.

 

- Ама единствено неточност ли е това, миг, тъй като има по-голям диалог?

Стефан Янев: Не, не е единствено неточност. Всеки се упражнява и влиза в детайлите, което не е наша работа да дискутираме тези елементи обществено - по тази причина тъй като решенията на страната са взети, позицията е ясна. Изведнъж се оказва, че някой се оправдава, че имало напън нещо да се трансформира тази позиция. В последна сметка позицията не е изменена и тогава върху каква тематика се упражняваме – по какъв начин някой, нещо бил споделил, опитал и по този начин нататък.

 

 

- Е публична грама от страна на служебния министър председател към нашия непрекъснат представител.

Стефан Янев: Дали е публична, дали е предварителна? Влизаме в прекомерно доста елементи, разбирате ли.

 

- Ама не, тук има нещо обществено и това е изказването на сръбския президент Александър Вучич, който споделя, имахме ангажимент от страна на България. Кой поема от наше има задължения?

Стефан Янев: Съгласен съм. Защо питате мен, питайте министър председателят, който е служебния. Той сподели, че имало опит за напън от друга страна – от Сърбия и от Русия. Той да изясни защо става въпрос. Аз това ви споделям, влизайки в тези елементи, ние не получаваме спомагателна информация, от която можем да водим заключения. А във връзка с това кой да ни съставлява на срещата на върха на НАТО, разумно е при длъжностен кабинет, който имаме, т.е. неизбран, неподкрепен от Народното събрание, тези функционалности да ги извършва президентът.

 

- Той въпреки всичко е назначен

по разпоредбите, излъчени от Народното събрание. Имаме парламент, който работи и сега.

Стефан Янев: Това няма никакво значение. Позицията, която България ще каже на тази среща, тя се приема с решение на Министерски съвет. Тази позиция кой ще я изрази е значимо от позиция на това представителността, тежестта на фигурата, че въпреки всичко президентът е директно определен. А Народното събрание в тази ситуация с последните промени в Конституцията, просто не желая да разясня, тъй като там проблемите са повече и въпросите в сравнение с отговорите.

 

- Господин Янев, единствено че президентът има по-особена позиция, която не съответствува с позицията, която страната през парламентарно показаните партии…

Стефан Янев: Това е интерпретация, по тази причина тъй като не ме чухте какво споделих. България като страна приема позиция, която се приема от Министерски съвет и тази позиция се огласява от президента на съответната среща.

 

- Само че това е забавно, което казвате – една позиция за пред медиите. Това игра с българската аудитория ли е?

Стефан Янев: Не мога да кажа, би трябвало да питате хората, които формулират тези позиции и ги пазят.

 

- Трябва ли оръжия, които са предоставени от западните сътрудници на Украйна, с цел да може да пази личната си територия и народа си, да бъдат употребявани и против цели в Русия?

Стефан Янев: В положение на войни, освен една, няколко войни, се явяват доста експерти и доста хора, които схващат от всичко, в това число и водене на действителна война и водене на тактики и тактики в тази ситуация на разрастване на една интервенция. Трябва ли или не би трябвало е решения, които се взимат от тези, които водят войната. Ние стоешком в профил, дано да не придобиваме самочувствието, че надали не следим някакво занимателно шоу. Войната е гибел, войната е опустошение. Това са доста значими въпроси, които касаят ескалация или деескалация. И тези…

 

- Тази тематика беше сложена на парламентарната асамблея на НАТО, по тази причина го отваряме.

Стефан Янев: Съгласен съм. И въпросът с ескалацията или деескалацията са жизненоважни освен за воюващите страни, само че и за всички ние, които поддържаме идеята на Украйна като европейци, като страни членки на НАТО. И доста деликатно следете по какъв начин тази ескалация се поддържа от избрани страни, по-късно се прави крачка обратно, по-късно отново се поддържа, по-късно отново се прави обратно. И се играе една доста деликатна игра, тъй като тази ескалация не може да продължи безспир. Тя ще докара до още по-голяма ескалация.

 

- Каква е вашата позиция, би трябвало или не би трябвало?

Стефан Янев: Моята позиция е, че тези решения ги взима воюващата страна, с оценка на всички опасности и произлизащи последствия от това. Ние в профил, разрешавайки, давайки едно оръжие, можем да слагаме условия, само че това са нашите условия. Оттам нататък те взимат решение какво вършат.

Автор: btv.bg

 

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР