Законопроектът, забраняващ всички нови минни дейности в Панама, ще бъде

...
Законопроектът, забраняващ всички нови минни дейности в Панама, ще бъде
Коментари Харесай

Конгресът на Панама отстъпва, за да запази противоречивия канадски минен договор

Законопроектът, забраняващ всички нови минни действия в Панама, ще бъде подложен на трето и дефинитивно гласоподаване след друга изключителна сесия на спор От Associated Press, 2 ноември 2023 година, 20:21

ПАНАМА СИТИ -- Безсрочният мораториум върху нови минни действия мина второ гласоподаване в Националното заседание на Панама в четвъртък. Една публикация обаче беше отстранена, която би анулирала противоречив контракт за рандеман, който провокира национални митинги през последните две седмици.

Законопроектът към този момент беше признат втори спор в сряда, до момента в който към момента включваше член, отменящ контракта на държавното управление с Minera Panama, локално дъщерно сдружение на канадската минна компания First Quantum. връщане на законопроекта за втори спор и унищожаване на публикацията, съответно обвързвана с контракта с Minera Panama.

Някои юристи приветстваха решението, предупреждавайки, че анулацията на контракта с новият законопроект можеше да остави държавното управление отворено за многомилионни правни отговорности. Експерти споделиха, че това може да бъде избегнато, в случай че Върховният съд на страната реши, че първичният контракт е противоконституционен във всяко едно от осем сходни каузи, заведени против договорката до момента.

Мораториумът в този момент законопроектът чака трети и финален спор, в който не могат да се вършат спомагателни промени, по-късно окончателното утвърждение от президента Лаурентино Кортизо. Технически Асамблеята излезе в отмора по-рано тази седмица, тъй че се чака Кортизо да призове за още един ден изключителна сесия за дебата. Друг законопроект също чака спор, който ще сложи контракта на национален референдум.

Кортизо в началото даде окончателното си утвърждение на контракта на 20 октомври. Той разрешава на Minera Panama да продължи да експлоатира открита медна мина в щата Колон за 20 години, с опция компанията да го удължи с още 20 години. Еколозите настояват, че мината заплашва да унищожи повече от гъстата джунгла към нея и заплашва локалната питейна вода.

Протестите продължиха в цялата страна в четвъртък, привличайки поддръжници от локални групи и синдикати в секторите на образованието, строителството и медицината.

Водещи истории

U ber, Lyft се съгласява да заплати общо $328 милиона за удържане на пари от водачите

2 ноември, 6:30 A
Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР