Законопроектът за въвеждането на еврото беше публикуван за обществено обсъждане

...
Законопроектът за въвеждането на еврото беше публикуван за обществено обсъждане
Коментари Харесай

Сметките, пенсиите и заплатите минават от лева в евро в един ден

Законопроектът за въвеждането на еврото беше оповестен за публично разискване през вчерашния ден. Ще има интервал, в който потребителите ще могат да видят цените на стоките в лв. и евро по едно и също време - той ще трае година след въвеждане на еврото у нас.

Това сподели Габриела Руменова от “Ние, потребителите " в  “Денят на Фокус " по радио “Фокус ".

“Цените би трябвало да бъдат посочени ясно и четливо, да бъдат с идентичен размер на шрифта в лв. и в евро. Превалутирането ще става, като ще изчисляваме по валутния курс - 1.95583, а закръгляването -ще се употребява до второто число, когато третото е 5 или над 5, второто се усилва с една единица ", разясни тя.

“Ако има стока, чиято цена се отбелязя единствено в евро, това все още е безусловно нарушаване - Законът за отбрана на потребителите споделя, че цените се афишират в левове. Когато влезем в еврозоната обаче, цените наложително би трябвало да бъдат и в лв. и в евро, до момента в който изтече преходният интервал - както споделих, година след влизането ни в Еврозоната. Санкцията за нарушаване е сред 400 и 5000 лева за търговеца ", разясни Габриела Руменова.

Цената в евро не може да бъде с 10 пъти по-голям шрифт от тази в лв., тъй като по този начин потребителят се подвежда. Той губи 27 стотинки, които отиват непозволено в джоба на нелоялния търговец, акцентира Руменова.

Ако търговецът следователно не ни възвърне надвзетата сума, би трябвало да се обърнем към Комисия за отбрана на потребителите.

“Трябва да свикнем да пресмятаме и да си пресмятане цената с калкулатор. Ние като консуматори сме най-хубавите контролиращи органи ", уверена е Руменова.

В датата на въвеждане на еврото банките еднократно ще превалутират всички салда по сметки в евро без такси и комисионни на клиента и без смяна на изискванията в договорите с клиентите, добави Габриела Руменова.

“За суми над 30 000 лева на една транзакция банките след предварителна поръчка от 3 работни дни ще обменят парите на клиента, подал поръчката, гратис ", акцентира тя.

Заплатите и пенсиите ще бъдат превалутирани.

Не би следвало да има загуби за клиента.

“Ако се ползват нелоялни практики, могат да се оскъпят стоките в магазина след въвеждане на еврото. Законопроектът не задължава търговец да отбелязя остарялата цена преди понижение в евро, както в този момент го задължава - да посочва остаряла и нова цена при промоции в лв..

Ако търговците са лоялни обаче, оскъпяване не би трябвало да се получи ", приключи Габриела Руменова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР