Законопроектът за въвеждането на еврото беше публикуван за обществено обсъждане

...
Законопроектът за въвеждането на еврото беше публикуван за обществено обсъждане
Коментари Харесай

Година след въвеждането на еврото на етикетите ще пише цена в евро и в лева

Законопроектът за въвеждането на еврото беше оповестен за публично разискване през вчерашния ден. Ще има интервал, в който потребителите ще могат да видят цените на стоките в лв. и евро по едно и също време - той ще трае година след въвеждане на еврото у нас. Това сподели Габриела Руменова от “Ние, потребителите " в “Денят на Фокус " по радио “Фокус ".

“Цените би трябвало да бъдат посочени ясно и четливо, да бъдат с идентичен размер на шрифта в лв. и в евро. Превалутирането ще става, като ще изчисляваме по валутния курс - 1.95583, а закръгляването -ще се употребява до второто число, когато третото е 5 или над 5, второто се усилва с една единица ", разясни тя.

“Ако има стока, чиято цена се отбелязя единствено в евро, това все още е безусловно нарушаване - Законът за отбрана на потребителите споделя, че цените се афишират в левове. Когато влезем в еврозоната обаче, цените наложително би трябвало да бъдат и в лв. и в евро, до момента в който изтече преходният интервал - както споделих, година след влизането ни в Еврозоната. Санкцията за нарушаване е сред 400 и 5000 лева за търговеца ", разясни Габриела Руменова.

Цената в евро не може да бъде с 10 пъти по-голям шрифт от тази в лв., тъй като по този начин потребителят се подвежда. Той губи 27 стотинки, които отиват непозволено в джоба на нелоялния търговец, акцентира Руменова.

Ако търговецът следователно не ни възвърне надвзетата сума, би трябвало да се обърнем към Комисия за отбрана на потребителите. “Трябва да свикнем да пресмятаме и да си пресмятане цената с калкулатор. Ние като консуматори сме най-хубавите контролиращи органи ", уверена е Руменова.

В датата на въвеждане на еврото банките еднократно ще превалутират всички салда по сметки в евро без такси и комисионни на клиента и без смяна на изискванията в договорите с клиентите, добави Габриела Руменова. “За суми над 30 000 лева на една транзакция банките след предварителна поръчка от 3 работни дни ще обменят парите на клиента, подал поръчката, гратис ", акцентира тя.

Заплатите и пенсиите ще бъдат превалутирани. Не би следвало да има загуби за клиента. “Ако се ползват нелоялни практики, могат да се оскъпят стоките в магазина след въвеждане на еврото. Законопроектът не задължава търговец да отбелязя остарялата цена преди понижение в евро, както в този момент го задължава - да посочва остаряла и нова цена при промоции в лв.. Ако търговците са

лоялни обаче, оскъпяване не би трябвало да се получи ", приключи Габриела Руменова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР