Законопроектът за ратифициране на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество

...
Законопроектът за ратифициране на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество
Коментари Харесай

Гласуват ратификацията на договора с Македония в пленарна зала


Законопроектът за одобрение на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Македония е първа точка в дневния ред на депутатите за четвъртък, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Днес две парламентарни комисии – водещата по Външна политика и Комисията по европейски въпроси гласоподаваха законопроекта за ратификацията. Външната, в наличието на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, го поддържа с 16 гласа „ за ”, единствено 1 „ срещу ” и без въздържал се.

В понеделник, с 61 гласа македонският Народното събрание ратифицира контракта, подписан от министър председателите на двете страни Зоран Заев и Бойко Борисов на 1 август 2017 година в Скопие.

Договорът ни с Македония няма да остане на хартия, съобщи Екатерина Захариева по време на съвещанието на Комисията по европейски въпроси.

Тя напомни, че първото предложение за подписването на подобен контракт датира от 2008 година и още веднъж работа по въпроса стартира през 2012 година Захариева акцентира, че този контракт стартира да се извършва преди неговата ратификация и формалното му влизане в действие. И имаше поради общото удостояване на годишнини пред монументи, постигането на единодушие по дълго водени разногласия и други Външният министър счита, че този контракт дава опция за честване на общи дати и събития, за усилване на икономическото съдействие, за усилване на връзките в образованието и културата. Ще има комисия, в която учени и историци ще работят по въпроси на общата история, ще има и специалисти от двете страни, които ще наблюдават за осъществяването на този контракт, разясни Захариева.
 Външната комисия поддържа законопроекта за одобрение на Договора с Македония Външната комисия поддържа законопроекта за одобрение на Договора с Македония / БГНЕС
Преди малко комисията по външна политика ратифицира контракта и мислим още на следващия ден сутринта да включим в дневния ред на Народното събрание тази точка, акцентира националният представител и ръководител на комисията Кристиян Вигенин.

Македонската страна има съществено желание да промени политиката си към България и да спомага за определяне на същински европейски добросъседски връзки, сподели той. Много огромен оптимист съм, че този контракт ще бъде изпълнен със наличие, продължи Вигенин.

Хубаво е, че държавното управление и министър Захариева се пробват да вършат съответни неща,които се усещат и от двете страни на границата, уточни депутатът. Вярвам, че по време на Председателството ни има късмет да бъде направена сериозна стъпка от страна на Македония по пътя на европейската интеграция, изрази вяра Вигенин.

Той попита Захариева по какъв начин ще действа комисията от историци и учени от двете страни, с цел да бъдат изчистени трупани с години случаи на напрежение.

Въпреки отрицателните публикации в македонската преса по време на подписването на контракта предходната година, а в тях се отричаха исторически обстоятелства, имаше далавера с историята, македонската страна към този момент ни увери, че ще има обзор на наличието на някои учебници и че ще бъде нормализирана атмосферата, с цел да няма непотребни разногласия, изясни Захариева. Тя загатна като образец, че честването неотдавна на Мара Бунева е минало в добра атмосфера. Веднъж годишно комисията от учени за общото минало би трябвало да показва отчет за напредъка, напомни външният министър. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР