Законопроектът за личната помощ, който омбудсманът Мая Манолова внесе преди

...
Законопроектът за личната помощ, който омбудсманът Мая Манолова внесе преди
Коментари Харесай

Социалният министър: Законът за личната помощ ще е твърде скъп

Законопроектът за персоналната помощ, който омбудсманът Мая Манолова внесе преди дни, ще изисква още толкоз средства, колкото е тазгодишния бюджет на Министерството на труда и обществената политика – 268 млн. лева Финансовият запас е голям и не съм сигурен, че обществото ще може да го поеме. Това съобщи общественият министър Бисер Петков на среща с майки на деца с увреждания, които от дни лагеруват пред община Варна.

Петков дълго беседва с тях, с цел да чуе мнението им за плана на омбудсмана и съответните им претенции. “Спрете течовете на пари в министерството и ще се обезпечат средства за персоналната грижа. В момента системата не ни поддържа, а ние я обслужваме. Чиновници вземат пари, с цел да ни образоват по какъв начин да гледаме личните си деца, поставя ни се излишно работно облекло, по стратегиите за персонални асистенти заплати вземат психолог, рехабилитатор и медсестра, на които очите не сме виждали. А в това време в дневните центрове няма педагози”, изредиха дефектите на системата Диана Димитрова и Диана Маркова, майки на навършили пълноправие деца с увреждания.

Те са в най-тежко състояние, тъй като поддръжката фрапантно спада след 18 година, призна министър Петков. Според него към 80 000 души от общо половин милион българи с увреждания имат потребност от персонална помощ. В момента 23 000 индивида получават асистентска помощ приблизително по 150 часа месечно, за която страната заплаща 68 млн. лева при ставка от 1 минимална работна заплата.

В плана на Мая Манолова се оферират до 330 часа месечно при 1,5-2 минимални заплати.

“България мъчно може да си го разреши, а ултимативното слагаме не въпроса провокира у мен опасения, че няма да свършим потребна работа”, уточни министърът. Според него по-добре е да се одобри напълно нов Закон за хората с увреждания, в който ще се плануват услуги за всички групи.

МТСП работи от февруари по подобен план. Майките настояха, каквито и промени да се създадат, парите и помощните средства и услуги да не се дават на калпак, а след самостоятелна оценка. Второто им искане бе за основаване на електронен указател на хората с увреждания. Петков не се ангажира със период по кое време ще е подготвен той.
 %d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%ba%d0%be%d0%b21  %d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%ba%d0%be%d0%b22  %d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%ba%d0%be%d0%b23
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР