Законопроектът на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС мина експресно на първо

...
Законопроектът на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС мина експресно на първо
Коментари Харесай

Да не блокираме работата на „Росенец“ с прекратяването на концесията, алармират бургаски депутати

Законопроектът на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи мина експресно на първо четене през икономическата комисия в Народното събрание

Парламентарната Комисия по икономическа политика и нововъведения утвърди на първо четене законопроекта , който цели лишаване на концесията на „ Лукойл “ върху пристанищния нефтен терминал „ Росенец “. Предложението бе импортирано през днешния ден от депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи и бе прегледано експресно от комисията.

То получи 14 гласа „ за “, против 3 „ срещу “ и 1 „ въздържал се “.

Всъщност планът предлага лека промяна на настоящия Закон за надзор по използване на ограничаващите ограничения с оглед дейностите на Русия, дестабилиращи ситуацията в Украйна . Целта е просто да отпадне условието за нотификация от страна на Европейския съюз.

Няма такова условие на съответния европейски правилник, изясни Хамид Хамид от Движение за права и свободи, който предходната седмица бе определен за ръководител на икономическата комисия.

Бързането на болшинството обаче провокира въпроси от страна на бургаския народен представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Петър Кънев.

„ Аз имам въпроси. Да, регламентът е реалност, ние сме го гледали в тази комисия, не можа да влезе в зала. Минаха много месеци. Чета обаче предварителната оценка на въздействието. Аз и като народен представител от Бургас си задавам въпроса: добре, ще им отнемем концесията, какво вършим със складовете; какво вършим с тръбата... Има доста въпроси, които могат да зародят след това и да блокираме работата. Затова може би беше добре срокът да не е една седмица, примерно две седмици да бъде, само че да стартираме да ги обсъждаме. И не знам на кого да задам този въпрос сега “, сподели Кънев.

В комисията отсъстваше представител на Министерството на превоза, който вероятно да отговори на питанията на депутатите.

Борис Аладжов – бургаски народен представител от „ Възраждане “, също повдигна тематиката за това, че терминалът на Росенец и съответната инфраструктура, притежавана от „ Лукойл “, са неразделна част.

Хамид Хамид даде пояснение: „ Когато една концесия е прекъсната, принципалът на този парцел влиза в ръководството на този парцел и има грижата да го ръководи съгласно ползите на страната. Така че това е отговорът. Законопроектът планува в този едноседмичен период да стартира процедурата, тъй че това не е толкоз къс развой . В продължение на този развой всички тези въпроси, които задавате, ще намерят своя отговор от държавното управление на Република България. “

Тримата „ срещу “ законопроекта бяха депутатите от „ Възраждане “. „ Въздържал се “ бе Петър Кънев.

Между първо и второ четене евентуално ще бъдат препоръчани ремонти, които може да доведат до влизане на страната във краткотраен надзор над рафинерията на „ Лукойл “ в Бургас.

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР