Законопроектът, който предвижда създаването на нови звена по сигурността с

...
Законопроектът, който предвижда създаването на нови звена по сигурността с
Коментари Харесай

Частната полиция: Наказателни отряди или пазители на реда

Законопроектът, който планува основаването на нови звена по сигурността с полицейски функционалности в общините, няма да бъде отдръпнат. В петък той породи напрежение в Народното събрание.

Кметът на сливенското село Чокоба Руси Ненчев е някогашен проверяващ служител на реда, бил е 30 години в системата на Министерство на вътрешните работи. Охранява селото непрекъснато и стопира всяка кола. Приема концепцията за параполицейски групи, само че твърди, че мъчно ще завоюват доверие.

„ Респектът от полицията е един, респектът от такива формиривания ще е напълно различен. Ако съм аз, бих ги питал – какъв си ти, както и мен са ме питали – кой си ти, че ще ни правиш забележка”, разяснява
Руси Ненчев, кмет на село Чокоба.

„ Както и при защита на общинско имущество или на публичния ред, в случай че има осъществено закононарушение, да бъде арестувано лицето до идването на органите на властта”, сподели Искрен Веселинов, народен представител от „ Обединени патриоти”

Още в петък от Движение за права и свободи разясниха, че с този закон се основават „ наказателни отряди”. От Българска социалистическа партия настояват, че е противоконституционен.

„ Представете си в едни избори една общинска администрация, въоръжена, с право да арестува и да ревизира персонална документи, по какъв начин охранява секциите”, уточни Иван Иванов от Българска социалистическа партия.

Според ръководещите задачата на смяната е да отговорят на настояванията на сдружението на общините.

„ Аз не желая, по отношение на идните европейски и локални избори, някой да счита, че желаеме да променяме законодателството единствено и само, с цел да изградиш наказателен уред, който да унищожава представителите на дребния, междинния бизнес или на хората, които имат прехранване със съответните процедури, които се издават от локалната власт”, съобщи Цветан Цветанов от ГЕРБ.

В идващите дни текстовете ще бъдат обсъждани още веднъж с депутати и кметове.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР