Законопроектът, който написахме заедно с майките, не получи подкрепа от

...
Законопроектът, който написахме заедно с майките, не получи подкрепа от
Коментари Харесай

Мая Манолова: Ще стоя до протестиращите майки докрай

Законопроектът, който написахме дружно с майките, не получи поддръжка от Националния съвет за хората с увреждания, освен това - стана ясно, че техният проблем, който нагледно казано ги изкара на улицата, на палатки в страната и пред Народно събрание, няма да бъде решен.

Това изясни в утринния блок на Българска национална телевизия омбудсманът Мая Манолова. По думите й е бил изработен и опит от присъстващите да унизят майките с разнообразни изпуснати реплики, изпуснати нерви и да стане ясно, че статуквото в политиките и системата за хора с увреждания ще бъде непокътнато.Ако погледнем кое е това, което кара майките да са гневни, кое ги държи пред Народното събрание и ги извежда на седми митинг - това е обстановката в този бранш, акцентира Манолова.

Сега в политиките сякаш за отбрана на хората с увреждания се наливат 169 милиона за непозната помощ и за асистентски услуги, а от тези 169 милиона - това са сметки на общественото министерство - асистентски услуги се дават на, забележете, 11 158 души. 169 милиона против 11 158 души.

Това, което ние предлагахме и в което е главното разминаване с финансовото министерство, само че което е по сметки на общественото министерство, е че единствено с още 100 милиона лв. асистентски услуги ще получават 77 хиляди души - 5 пъти повече.

За да се осъществя този закон ще бъдат нужни още 105 милиона лв. по този начин вместо 11 хиляди - 77 ще получат, само че ще могат да аплайват и всички останали до 500 хиляди души.

Ситуацията, която се поддържа от Националния съвет на хората с увреждания, статуквото е дискриминационно, разяснява Манолова. Сега до тази услуга могат да се доберат 11 хиляди души, в случай, че най-малко до 77 хиляди души имат потребност от това, добави тя.

Ще заставам до протестиращите майки до дъно, ще заставам зад идеята им до дъно, безапелационна е Манолова.

" Казвам го с цел да ги успокоя, само че и тъй като това е една обективна идея, те желаят да се преборят с една неправда. Те се борят освен за себе си. Не е правилно, че този закон разделя, обстановката сега разделя хората с увреждания ", изясни омбудсманът.

Чух доста приказки през последните дни по тази причина, че съм застанала зад майките и заставам зад тях поради кариерни цели, имидж, краткосрочни политически цели. Искам на всички тези, които явно са разтревожени и обезпокоени от рейтинга ми в обществото, желая да кажа, че съм подготвена на всички обезпокоени да им предложа успокоителна замяна - те да застанат зад законопроекта, който желаят майките, да обезпечат поддръжка за този законопроект, да бъде признат по най-бързия метод, по-късно да застанат зад други закони, които сякаш поддържат против свръх пълномощията на банките и персоналния банкрут - и в подмяна ще получат моята оставка.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР