Законопроект за реформа на пола: Правителствата на Шотландия и Обединеното кралство ще се изправят един срещу друг в съда

...
Делото ще бъде изслушано през трите дни от лейди Халдейн.Прочетете
Коментари Харесай

Делото ще бъде изслушано през трите дни от лейди Халдейн.

Прочетете повече:
Защо е законопроектът е спорен?

Шотландското правителство ще представи своя аргумент първо, а правителството на Обединеното кралство ще го последва.

Процедурно изслушване се проведе миналия месец, в което и двете страни казаха на висшия граждански съд на Шотландия, че са готови да представят своите случаи.

Министърът на социалното правосъдие Шърли-Ан Съмървил потвърди през април, че Holyrood ще подаде законна оферта, за да оспори използването от правителството на Обединеното кралство на заповед по раздел 35, за да спре законопроекта да получи кралско одобрение и става закон.

Луис Бъдж е обвинен в убийството на Робърт Бромел, който почина, след като беше блъснат от линейка в Обан

Реформата законопроект

Законопроектът за реформа на признаването на пола (Шотландия) беше приет от MSP точно преди Коледа.

Той има за цел да опрости процеса за промяна на пола на транс хората в очите на закона. Няма да се изисква диагноза или медицински доклади, а периодът, в който пълнолетните кандидати трябва да са живели в техния придобит пол, ще бъде намален на три месеца.

Тийнейджъри на възраст 16 и 17 години, кандидатстващи за сертификат за признаване на пола, ще бъдат съкратени трябва да живеят в техния придобит пол поне шест месеца.

Критиците твърдят, че предложенията подкопават правата на жените и пространствата за един пол.

Sky обяснява аргументите, изложени от правителството на Обединеното кралство, и защо някои не са съгласни с този ход

През октомври миналата година Аш Регън напусна поста министър на безопасността на общността малко преди MSP да започнат дебат за първия етап. Общо седем MSP от SNP счупиха камшика, за да гласуват против него.

След това се превърна в конституционен спор през януари, когато шотландският министър на Обединеното кралство Алистър Джак предприе безпрецедентната стъпка да използва раздел 35 от Закона за Шотландия, за да предотврати законопроектът не получи кралско одобрение.

Г-н Джак заяви, че законопроектът е в противоречие със законите за равенство в Обединеното кралство и твърди, че различните системи за признаване на пола на север и на юг от границата ще създадат „значителни усложнения“.

Първият министър Хумза Юсаф по-рано настоя, че ако шотландското правителство не оспори използването на раздел 35, това би изпратило „сигнал, че правителството на Обединеното кралство може да наложи вето на всяко законодателство, с което не е съгласно по прищявка“.

Лидерът на SNP добави, че правните действия са „единственото средство за защита на демокрацията на нашия парламент от ветото на Уестминстър“.

Премиерът Риши Сунак каза, че правителството на Обединеното кралство е приело „много внимателен и обмислен съвет“ по въпроса.

В отговор на правното предизвикателство на шотландското правителство, правителството на Обединеното кралство заяви, че ще „твърдо защити“ решението на г-н Джак.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР