Законопроект за присъединяването на близките села от общините Родопи и

...
Законопроект за присъединяването на близките села от общините Родопи и
Коментари Харесай

ГЕРБ внасят законопроект за присъединяването на села от „Родопи” и „Марица” към Пловдив

Законопроект за присъединението на околните села от общините Родопи и Марица към Пловдив ще внесат до лятото депутатите от ГЕРБ Пловдив, заяви националният представител Иван Тотев по Дарик радио.

По думите му, правенето на законопроекта няма да е комплицирано и ще са нужни промени единствено в един, два закона, защото ще се стъпи върху основите на към този момент извършения референдум по проблема.

Той е безапелационен, че макар предизборните уверения на новите ръководещи, Народното събрание няма да може да откри формулата за практическото приложение на правилата на децентрализация и да осъществя смяната.

„ Няма никаква, концепция, мисъл или какъвто и да е намек за децентрализация в по този начин оферти в Народното събрание бюджет. Дори назад, финансовият министър Асен Василев се стреми към от ден на ден централизация и власт – тъкмо противоположното на това, което се анонсираше по време на изборите и което е записано в съдружното съглашение “, съобщи Тотев.

По думите му, остава същият модел на финансиране на общините и това няма да зарадва по никакъв метод локалните управи.

„ Финансовата политика към общините е много неглижирана. Самите индикатори в бюджетите на общините също са притеснителни. Към сегашния миг виждаме единствено предложение за нарастване на заплатите на чиновниците единствено с 1, 7%, което е доста по-ниско от инфлацията. На фона на растежа на минималната работна заплата на процедура това значи, че един да вземем за пример инженер в община Пловдив, с неговата компетентност и обучение, ще взима заплата с няколко лв. повече от един чиновник на „ Чистота “, изясни Тотев.

Принципно той смята, че най-коментираното предложение - 2% от подоходния налог да остава в локалните бюджети, е малко амбициозно, също така има доста елементи по какъв начин ще се дефинира това - на база сегашен или непрекъснат адрес и дали би трябвало да има някаква взаимност сред общините.

„ Всичко това обаче е единствено част от процеса на децентрализация. Кметовете би трябвало да могат сами да взимат решения, без изминаването на дълги административни процедури, като да вземем за пример настоящия проблем в Пловдив със постройките, монументи на културата “, безапелационен е депутатът от ГЕРБ.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР