Законопроект в Румъния предвижда деца под 16-годишна възраст да имат

...
Законопроект в Румъния предвижда деца под 16-годишна възраст да имат
Коментари Харесай

Предвижда се в Румъния деца под 16 години да не влизат в социалните мрежи без съгласие на родител

Законопроект в Румъния планува деца под 16-годишна възраст да имат достъп до обществени мрежи единствено със единодушието на родителите си.

Законопроектът е направен от сенаторката от Национално-либерална партия Николета Паулюк и бе показан през днешния ден за разискване в Сената, в което взе присъединяване и министърката на образованието - Лиджия Дека.

Сенатор Паулюк съобщи, че „ онлайн средата е село без кучета “, а " децата, без значение на каква възраст, са на една крачка разстояние от известия, които постоянно слагат и живота им в заплаха ".

Авторката на законопроекта е ръководител на Комисията по защита, публичен ред и национална сигурност. Днес тя означи, че е разговаряла с доста родители, които са загрижени от свръхизлагането на децата пред екраните и от онлайн наличие, което е неуместно за възрастта им. Целта на законодателното предложение е да даде решения на тези проблеми.

„ Интересува ни бъдещето на нашите деца, интересува ни да имаме крепко потомство, уравновесено от физическа и прочувствена позиция “, изясни сенаторката и добави, че законопроектът предлага задоволително принадлежности на родителите, с цел да защитят децата си.

Тя обърна внимание, че след пандемията всички хора живеят двойнствен живот – един офлайн и един онлайн, в Интернет и отвън него.

„ Имаме регламенти, които да пазят децата ни. Децата нямат право да купуват цигари до 18-годишна възраст, не се продават цигари и алкохолни питиета наоколо до учебни заведения, деца не могат да купуват списания за възрастни “, означи сенатор Паулюк и добави: „ За страдание, онлайн средата е село без кучета “.

Сенаторката показа, че стартира от през днешния ден акция за събиране на подписи за възстановяване на законопроекта и осведоми, че досега са събрани над 10 200 подписа в негова поддръжка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР