Законопроект, който разширява здравните грижи за военни ветерани, пострадали от

...
Законопроект, който разширява здравните грижи за военни ветерани, пострадали от
Коментари Харесай

САЩ: Приет е законопроектът за ветерани, пострадали от токсични газове

Законопроект, който уголемява здравните грижи за военни ветерани, потърпевши от газове, които се отделят в ями за изгаряне на боклуци, беше утвърден от Сената на Съединени американски щати. Това стана откакто предходната седмица ненадейно получи поддръжка от републиканците, предадоха международните организации.

Американските военни са употребявали ями за изгаряне на боклуци в своите задгранични бази допреди десетина години. Дим от изгарянето на всевъзможни боклуци –  каучук, химически боклуци, боеприпаси и човешки екскременти, са предизвиквали рядко срещани типове рак и респираторни болести при ветерани.

Ветерани упорстваха за пробутване на законопроекта. Те бяха създали лагер на стълбите на Капитолия от предишния четвъртък насам, когато законопроектът за финален път влезе за разискване. Адвокатка на деятелите, Роузи Торес, сподели, че президентът Джо Байдън се е свързал с ветераните и ги е уверил в поддръжката си. Според нея републиканските сенатори, които в последния миг трансформираха позицията си и поддържаха закона, третират ветераните като „ политически пионки “.

Не би трябвало да се намесва политика, тъй като умират хора, сподели Торес.

Ветерани и техни юристи извършиха балкона в камарата на Сената, с цел да участват на окончателното гласоподаване.

В изказване президентът Байдън сподели, че чака да подпише законопроекта, който да се трансформира в закон, тъй че ветераните и техните фамилии, както и медицински лица, които са потърпевши от излагането си на токсични изпарения, най-сетне да получат облагите и обхватните здравни грижи, които заслужават.

Байдън счита, че токсични изпарения са били повода за болестта от рак на мозъка, умъртвило през 2015 година неговия наследник Бо Байдън, служил в Ирак през 2008 година, Президентът приказва през март за нуждата от този закон в речта си.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР