Законодателят не може да бъде безчувствен към обществените настроения. Припряни

...
Законодателят не може да бъде безчувствен към обществените настроения. Припряни
Коментари Харесай

Проф. Атанас Семов: Закъснялото правосъдие е лошо правосъдие

Законодателят не може да бъде безсърдечен към публичните настроения. Припряни решения от през днешния ден до на следващия ден, не би трябвало да се взимат. Днешното решение за рестриктивните мерки на съкратеното правосъдно разследване е припряна мярка, тъй като то улесняваше правораздаването. Големият проблем не е тежестта на наказването, а на неотменимостта на наказването. По-добре е всички престъпили закона, да бъдат осъдени, в сравнение с да върнем смъртното наказване. Това сподели конституционният арбитър проф. Атанас Семов в предаването "Лице в лице " по БТВ.

Той предвижда, че занапред ще си имаме огромни проблеми с нарушаването на правата на индивида и страната ни ще заплаща огромни компенсации.

„ Към Съда за правата на индивида в Страсбург се обръщат хората, които не са жертви на властови произвол в страната си и са се изчерпали всички правни благоприятни условия за търсене на правдивост. Заради многото каузи, той работи доста постепенно – за решения се чака от по 5,6,7 година Закъснялото правораздаване е неприятно правораздаване “, акцентира проф. Семов.

„ Ние като общество сме доста търпеливи. Трябва да имаме повече тъжби против неприятно правораздаване “, счита специалистът по интернационално право.

Проф. Атанас Семов акцентира, че качественото общество има вяра на съдиите си, а зрялото гражданско общество реагира остро против всяко посягане против личността. „ Случаят с БНР бе атентат против демокрацията. Обществото ни, обче реагира реактивно “, означи той.

„ Не разбрах, за какво делото против предварителното освобождение на Джок Полфрийман беше планувано за след 30 дни. Въпреки изказванието ми, че имаме доста качествени съдии, това решение бе неправилно. Поправянето на Полфрийман не е явно. Представата за морал, който правосъдната система би трябвало да носи, липсваше “, разяснява проф. Семов.

Той акцентира, че колкото по-бързо потърсиш отбрана на правата си, толкоз по-вероятно е да я получиш. Той посочи значимостта на уважението на личността и зачитането на достолепието на индивида.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР