Законодателството за справяне с манипулирането на енергийния пазар чрез засилване

...
Законодателството за справяне с манипулирането на енергийния пазар чрез засилване
Коментари Харесай

ЕП прие план за защита на европейския енергиен пазар от манипулации

Законодателството за справяне с манипулирането на енергийния пазар посредством усилване на прозрачността и надзора беше утвърдено от евродепутатите в четвъртък.

Законът, към този момент неофициално контрактуван със Съвета, вкарва нови ограничения за по-добра отбрана на пазара на Европейски Съюз за търговия на едро с сила, като по-добре пази сметките за сила на европейските семейства и предприятия от евентуални съмнения в цените в кратковременен проект.

Регламентът по отношение на интегритета и прозрачността на енергийния пазар на едро (REMIT) вкарва по-тясно привеждане в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз по отношение на прозрачността на финансовите пазари. Той също по този начин обгръща нови търговски практики, като да вземем за пример алгоритмичната търговия, и укрепва наредбите по отношение на докладването и мониторинга за отбрана на потребителите от пазарни злоупотреби.

По време на договарянията със Съвета членовете на Екологичен потенциал ускориха европейското измерение и надзорната роля на Агенцията на Европейски Съюз за съдействие сред регулаторите на енергия (ACER). На Агенцията ще бъде предоставено да приема решения по отношение на инспекциите, настояванията за информация и разрешенията на вътрешните осведомителни платформи и записаните механизми за докладване. 

Ако ACER не получи нужната информация по време на следствия по отношение на трансгранични случаи, тя може да постанова периодически имуществени наказания.

„ Този правилник е доста значим инструмент в напъните ни за попречване и битка с злоупотребите на енергийния пазар ”, съобщи докладчикът евродепутат Мария Да Граса Карвалю (ЕНП, Португалия). “С това законодателство европейските консуматори, както и дребните оператори, ще бъдат обслужвани по-добре. Ще имаме по-силни енергийни пазари “.

Регламентът беше признат с 440 гласа „ за ”, 32 гласа „ срещу “ и 31 гласа „ въздържал се “. Сега той ще би трябвало да бъде публично утвърден от Съвета, с цел да стане закон.

В отговор на енергийната рецесия, изострена от съветското настъпление в Украйна, на 14 март 2023 година Европейската комисия показа законодателното предложение дружно с реформа на структурата на пазара на електрическа енергия. С предлагането се актуализира Регламентът по отношение на интегритета и прозрачността на енергийния пазар на едро (REMIT), основан през 2011 година за битка с търговията с вътрешна информация и манипулирането на пазара, като се подсигурява бистрота и непоклатимост на енергийните пазари на Европейски Съюз.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР