Законодателни промени за прекарване на определено време на децата в

...
Законодателни промени за прекарване на определено време на децата в
Коментари Харесай

Гласуваха нова програма за насилие срещу децата и вероятни времеви ограничения в интернет

Законодателни промени за превозване на несъмнено време на децата в интернет, както и на снимане на видеоклипове, съдържащи принуждение измежду деца, и качването им в обществените мрежи - това желаеха представители на държавното управление, на Държавната организация по протекция на детето, омбудсманът, Министерството на труда и обществената политика и шефове на учебни заведения.

Дебатът се водеше в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание. Въпросът е издигнат от шефа на 51 СУ в столицата Асен Александров. Той уточни, че поради чести такива случаи е изпратил писма до институциите - имал отговори от МОН, което " работило върху предварителната защита " и Министерство на вътрешните работи, което цитирало законите за порнография и принуждение. Според Александров обаче " това е напълно ново събитие, методът, по който децата показват отношението си към постъпките на учениците, проведено за да се снима, колкото повече публикувано, толкоз по-добре ". Те си вършат мини сценка - затворена сценка на класа, това се трансформира в жанр на оскърбление, по тази причина в Наказателния кодекс би трябвало да се вгради нещо напълно ново - " принуждение за проявление ".

В тази връзка шефовете на учебни заведения са разискали евентуални наказания и промени в законодателството, които могат да се подхващат от Народното събрание, както и предоставяне на мандат на управлението на учебното заведение в досието на ученика при кандидатстване в чужбина да може да се напише, в случай че има подобен случай на видеозаснемане на принуждение.
 Все повече сигнали за принуждение над деца у нас
Все повече сигнали за принуждение над деца у нас

80% от докладваните случаи са били в фамилна среда

Председателят на комисията Иван Ченчев уточни, че казусът не е казус и сходни обстановки зачестяват обезпокоително , той изиска да има законодателни промени и даде за образец Италия, където деца под 14 година нямат право да качват видеа и фотоси, съдържащи принуждение.

Иван Кръстев, зам.-министър на обществената политика акцентира, че по тематиката и други въпроси по политиките за децата предходната седмица е почнала подготовка за нова национална стратегия и основаване на работна група. " Трябва да се работи с децата със специфична психическа поддръжка и родителите вкъщи. Продължава да съществува остарялото принуждение, което остава прикрито за обществото " , означи той.

Елеонова Лилова, ръководител на ДАЗД, даде доклад, че през 2021 година е имало 499 сигнала за принуждение над деца , а линията за деца е имала 738 сигнала, по всички са формирани преписки. Тя предложи и юли да бъде месец за предварителна защита на насилието , като е значимо да има и национална стратегия за насилието над деца и да се възвърне националната стратегия за протекция на детето, защото липсва трета година такава.

Георги Апостолов от Националния център за безвреден интернет изиска актуализация на Закона за радио и телевизия, който да се отнася и за онлайн платформите за видео шерване. Ева Жечева, шеф на Дирекция " Права на децата " при омбудсмана, вметна, че би трябвало цялостна идея за предварителна защита и битка в насилието на деца и изиска да се желаят данни от Министерство на вътрешните работи за данните. Владимир Димитров, от специфичен отдел " Киберпрестъпност " даде забавна статистика - единствено 5 служители на реда се занимават с противопоставяне на детската порнография за цяла България .
 Образователните институции със слаб интерес към насилието над деца - санкционират, вместо да оказват помощ
Образователните институции със слаб интерес към насилието над деца - санкционират, вместо да оказват помощ

Децата не желаят бащите им да отиват в пандиза, а насилието да спре

Мария Брезничка от Националната мрежа за децата счита, че няма никакъв проект какво да вършим с децата си и изиска казусът за принуждение на децата да се взема решение в незабавен порядък и да има дигитално-медийна просветеност в образователната стратегия.

Димитър Илиев, консултант на премиера Кирил Петков, взе думата, с цел да означи, че в казуса с насилието сред деца родителите би трябвало да са дейната страна. Той даде за образец, че към този момент има страни, които постановат ограничавания на децата за прекараното време в интернет.

По време на полемиката бе маркирано още, че няма Институт за детето измежду десетки в Българска академия на науките. Статистика пък сочи, че от формалните случаи на домашно принуждение предходната година - 6600, потърпевшите дами са 120, мъже - 14, а деца - 479.

Председателят на комисията Ченчев означи казуса: Има работа, а няма съгласуваност. По негово предложение бе гласувано единомислещо обновяване на активността на институционалния съвет за протекция на децата и основаване на нова национална стратегия за предварителна защита на насилието и корист против деца. Бе даден двуседмичен период, в който виновните институции да дадат публични оферти за промени по тематиката, а ДАЗД да координира.
 Деца пребиха дете. Заснеха видео. С жертвата работи психолог
Деца пребиха дете. Заснеха видео. С жертвата работи психолог

Според това по какъв начин се оправят институциите, които са ангажирани с предварителната защита, не остава нищо друго с изключение на да чакаме идващото видео
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР