Законодателна програма за решителна и ефективна борба с тютюнопушенето в

...
Законодателна програма за решителна и ефективна борба с тютюнопушенето в
Коментари Харесай

Експерти предлагат законодателна програма срещу тютюнопушенето

Законодателна стратегия за решителна и ефикасна битка с тютюнопушенето в България показаха съдружие “България без дим” и Коалицията за живот без тютюнев пушек на Международния ден без тютюн 18 ноември 2021 година На онлайн брифинг двете организации приканиха за ефикасни ограничения за надзор на тютюна у нас и оповестиха резултати от предизвикателство “Да спечелим заедно”, което насочиха към пушачи и политици месец по-рано.

Необходими са законодателни промени в Закона за здравето и Закона за тютюна, тютюневите и обвързваните с тях произведения за дейно превъзмогване на казуса с тютюнопушенето у нас, обявиха “България без дим” и Коалицията за живот без тютюнев пушек. “Изключително значимо е да бъде основан Национален съвет за ограничение на тютюнопушенето към Министерския съвет като орган за осъществяване на националната политика против тютюнопушенето”, разяснява доктор Маша Гавраилова, старши специалист по политики към Коалицията и ръководител на “България без дим”.

Други основни ограничения от програмата на двете организации включват въвеждане на избрания за „ тютюнопушене “, „ нагреваемо тютюнево произведение “ и „ закрито публично място “ и включване на още органи в контрола по съблюдаване на възбраната за пушене на закрити публични места. Предлага се да има опция за издаване на заповед за прекъсване употребата на обекта за период от един месец , със съответните санкции при нарушаване на заповедта. “За да противодействаме на обезпокоително високите равнища на пушене у нас е нужна и възбрана на рекламата и промоцията на тютюневите произведения и спонсорството от страна на тютюневата индустрия”, акцентира още доктор Гавраилова. Всички оферти за законодателни промени ще бъдат изпратени до парламентарните групи в 47-то Народно заседание и до Министерството на здравеопазването.

“За сполучливата битка с тютюневата взаимозависимост обаче е нужна мощна воля и решителни стъпки от страна на политиците . Призоваваме ги да заявят своята позиция в поддръжка на здравето на жителите освен на днешния Международен ден без тютюн!”, съобщи доктор Гергана Гешанова, ръководител на Коалицията за живот без тютюнев пушек. На 17 ноември Коалицията изпрати отворено писмо до министъра на опазването на здравето Стойчо Кацаров и основния държавен здравен контрольор Ангел Кунчев с зов да приканват пушачите да се откажат от самоунищожителната взаимозависимост.

Месец по-рано двете организации насочиха предизвикателство и към всички участници в изборите - да заявят своята решителност за превъзмогването на казуса с използването на тютюневи произведения в България откакто бъдат определени.

За десета поредна година съдружие “България без дим” и Коалицията за живот без тютюнев пушек означиха Международния ден без тютюн. Тази година двете организации провокираха пушачите да завоюват, като се откажат от използването на тютюневи артикули за най-малко един ден през месеца до 18 ноември, като дарят спестените пари за значима за тях благородна идея. “Не чакайте 1 януари за ново начало - днешният ден може да е Вашата опция да се освободите от оковите на тютюневата взаимозависимост!”, прикани доктор Гавраилова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР