Законодателите в Калифорния одобриха нов данък върху оръжията и боеприпасите, за да плащат за подобряване на безопасността в училищата

...
САКРАМЕНТО, Калифорния (AP) — Законодателите в Калифорния гласуваха в четвъртък
Коментари Харесай

САКРАМЕНТО, Калифорния (AP) — Законодателите в Калифорния гласуваха в четвъртък за повишаване на данъците върху оръжията и боеприпасите, за да плащат за подобрения в сигурността в държавните училища и програми за превенция на насилието с оръжие.

Федералното правителство вече облага с данъци продажбата на оръжия и боеприпаси в цялата страна. Правителството дава тези пари на щатите, които ги харчат за опазване на дивата природа и програми за безопасност на ловците.

Предложеният данък от Калифорния, ако стане закон, ще бъде 11% — съответстващ на най-високия данък, наложен от федералното правителство относно оръжията.

„Не позволявайте на политиката да пречи на спасяването на живота на нашите деца и осигуряването на грижи за психичното здраве в нашите училищни квартали“, каза сенаторът от Демократическата партия Антъни Портантино. „Страхът не трябва да бъде в челото на родителите, когато изпращат децата си на училище.“

Повечето щати нямат специален данък само за оръжията. Пенсилвания събира допълнителна такса от $3 върху продажбите на оръжие и използва парите за плащане на проверки на миналото. Таксите в Калифорния възлизат общо на повече от 37 долара за продажба на оръжия, като по-голямата част от тези пари покриват разходите за проверки на миналото.

Сметката сега се насочва към губернатора на Демократическата партия Гавин Нюсъм, който има време до 14 октомври да реши дали да го подпише в закон. Не е ясно какво ще направи той.

Newsom се противопостави на някои нашумели предложения за увеличаване на данъците през последните години. Но той също така е бил на кръстоносен поход за подобряване на безопасността на оръжията, подписвайки закон миналата година, който позволява на частни граждани да налагат държавната забрана за нападателни оръжия, като завеждат граждански дела срещу всеки, който разпространява оръжията, части, които могат да се използват за производството на оръжия, оръжия без серийни номера или пушки с калибър .50.

„Той беше невероятен национален лидер и шампион по въпросите за предотвратяване на насилието с оръжие и продължава да бъде смел на този фронт“, каза членът на събранието Джеси Габриел, Демократ от Лос Анджелис и автор на законопроекта. „Имаме всички очаквания, че той ще подпише законопроекта.“

Говорител на Newsom каза, че губернаторът ще „оцени законопроекта по достойнство“.

Предложеният данък от Калифорния няма да се прилага на хората, които купуват оръжията. Вместо това държавата ще накара фирмите, които продават оръжия и боеприпаси, да плащат данък. През повечето време обаче предприятията ще повишават цените, за да покрият разходите за данъка. Данъкът няма да се прилага за полицейски служители и няма да се прилага за фирми с продажби под $5000 за тримесечен период.

„Това е данък за избиране. Това е данък върху упражняването на конституционно право“, каза Чък Мишел, президент на Калифорнийската асоциация за пушки и пистолети, който се противопоставя на данъка. „Ще трябва да заведем дело, за да го оспорим.“

Федералният данък върху оръжията и боеприпасите е в сила от 1918 г. и е преживял множество съдебни дела. Но нещата се промениха миналата година, когато Върховният съд на САЩ наложи нов стандарт за тълкуване на националните закони за оръжията. Новият стандарт разчита повече на историческата традиция на регулиране на оръжията, отколкото на обществените интереси, включително безопасността.

Законодателен анализ на предложението в Калифорния каза, че е „отворен въпрос“ дали съдебно дело, оспорващо данъка, ще бъде успешен.

Данъкът ще влезе в сила на 1 юли и ще генерира около $159 милиона приходи годишно, според оценка на Калифорнийския отдел за данъчна администрация и такси. Първите $75 милиона от тези пари ще отидат към Калифорнийската програма за безвъзмездна помощ за интервенция и превенция на насилието. През 2020 г. програмата финансира проекти, насочени към млади хора в банди, включително спортни програми, лайф коучинг и премахване на татуировки.

Следващите 50 милиона долара ще отидат в Държавния департамент на образованието за повишаване на безопасността в държавните училища, включително подобрения на физическата сигурност, оценки на безопасността, програми след училище за ученици в риск и услуги за психично и поведенческо здраве за ученици, учители и други училищни служители.

Някои законодатели постави под съмнение целта на повишаването на данъците върху оръжията в щат, който вече има един от най-ниските нива на смъртност от оръжие в страната. Калифорния е на 43-то място от 50 щата с 9 смъртни случая на всеки 100 000 души, според данни от 2021 г. на Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

Но напоследък насилствените престъпления са се увеличили. Процентът на насилствените престъпления се е увеличил с 6,1% през 2022 г., според Министерството на правосъдието на Калифорния. Убийствата са намалели през 2022 г. с 6,6%.

„Ние сме длъжни да законодателстваме чрез факти, а не чрез страх“, каза щатският сенатор Мари Алварадо-Гил, демократ от Джаксън, която не гласува по законопроекта .

Габриел каза, че намерението му не е да обезсърчава хората да купуват оръжия, а да осигури стабилен източник на финансиране за програми за насилие с оръжие, „които вярвам, с всяка фибра на моето същество, ще спасяват животи и защитавайте общностите в щата Калифорния."

___

Репортерът на Associated Press Trân Nguyễn допринесе за този доклад.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР