Законодателите в долната камара на френския парламент днес приеха резолюция

...
Законодателите в долната камара на френския парламент днес приеха резолюция
Коментари Харесай

Франция уверено върви към включване на правото на аборт в конституцията

Законодателите в долната камара на френския парламент през днешния ден одобриха резолюция за включването на правото на аборт в конституцията на страната, заяви Асошиейтед прес. Това е първата стъпка в дългата и несигурна законодателна борба, провокирана от анулацията на правото на аборт в Съединени американски щати.

Мярката бе утвърдена с 337 гласа “за ” и 32 гласа “против ” в 577-членното Национално заседание.

За да бъде одобрена, всяка мярка би трябвало първо да бъде утвърдена с болшинство в Националното заседание и горната камара на Народното събрание – Сената, а по-късно и на общонационален референдум, отбелязва АП.

Вносителите на предлагането споделят, че то цели да “защити и подсигурява главното право на доброволното спиране на бременността и на контрацепция, като го впише в Конституцията ”.

Процедурите по преустановяване на бременността са декриминализирани във Франция с основен закон през 1975 година, само че в конституцията няма нищо, което да подсигурява правото на аборт.

“Намерението ни е ясно: не желаеме да оставим никаква опция на хората, които се опълчват на правото на аборт и контрацепция ”, съобщи Матилд Пано, председателка на групата на крайнолявата партия “Непокорна Франция ” в Националното заседание и съвносител на предлагането.

Министърът на правораздаването Ерик Дюпон-Морети съобщи, че центристкото държавно управление поддържа самодейността.

Неотдавнашно социологическо изследване сподели, че над 80 % от френското население поддържа правото на аборт. Резултатите съответстват с тези от предходни изследвания. Според същото допитване измежду французите има солидно болшинство за вписването на правото на аборт в конституцията.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР