Законодателите от ЕС обсъдиха съвременното робство в Сърбия, по-специално съобщенията

...
Законодателите от ЕС обсъдиха съвременното робство в Сърбия, по-специално съобщенията
Коментари Харесай

ЕП прие резолюция срещу съвременното робство в Сърбия

Законодателите от Европейски Съюз разискаха " актуалното иго " в Сърбия, по-специално известията за насилствен труд в китайската фабрика за гуми „ Linglong “ в град Зренянин. Резолюция, осъждаща китайското въздействие, беше призната с 586 гласа " за " и 53 " срещу ", като в нея се показваше угриженост от възходящото въздействие на Китай в Сърбия и в Западните Балкани, съобщи „ Екзит Нюз “, представен от БГНЕС.

В нея се показва угриженост по отношение на изискванията на труд в завода за гуми „ Linglong “. Резолюцията приканва сръбските управляващи " да проверяват деликатно случая и да подсигуряват спазването на главните човешки права във фабриката ".
Османи: Сърбия има териториални искания към Косово и не крие това
Сърбия има ясни териториални искания към Косово и не крие това в своята изразителност или дейности. Като служи като трамплин за съветските ин...
Прочети повече
През последните години Китай влага милиарди в Сърбия, надявайки се да разшири икономическия си отпечатък в Западните Балкани. Но Белград нееднократно е упрекван, че дава на китайските компании независимост в метода, по който ръководят активността си.

През ноември предходната година в отчет на сръбската неправителствена организация A-11 " Инициатива за стопански и обществени права " се показва, че през март, април и май тази година в Зренянин са пристигнали към 500 служащи от Виетнам. Те оповестяват за неприятни условия на труд като липса на трудови права и ценене на локалното трудово законодателство, което сръбското държавно управление осъди като нищо повече от персонална офанзива против страната. Работниците са били докарани от Виетнам посредством организация, която е взимала от тях сред 2 200 и 4 000 $ за услугите си, в това число превоз, визи и настаняване. Освен това се твърди, че служащите са били наети от China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co. LTD, като съглашението не включва дата на започване на работа и заплащания " в брой на ръка ".

Сръбските водачи отхвърлят обвиняванията за злоупотреби в „ Linglong “.

Миналия месец група евродепутати приканиха за " незабавни дейности за преустановяване на „ актуалното иго “ в Сърбия " - изпитание, което бързо събра необятна поддръжка в Европейския парламент.

Събитията съответстваха с всеобщите митинги в Сърбия против минния план на „ Rio Tinto “ и новото законодателство за отчуждаване и референдуми, както и с възмущението след решението на Европейската комисия да открие нов клъстер в договарянията за присъединение на Сърбия.
Ще има ли спомагателен граничен пункт сред България и Сърбия?
Жителите на Цариброд и на няколко погранични общини в България започнаха самодейност за разкриване на пропускателен пункт сред България...
Прочети повече
Евродепутатът Тонино Пицула (С&Д, Хърватия) съобщи, че е " срамно, че би трябвало да приказваме за рабски труд и трафик на хора в страна, която се стреми да се причисли към Европейски Съюз ".

Според Пицула е " подигравка на ориста ", че решението за разкриване на " зелен клъстер " на договарянията за присъединение със Сърбия съответствува с всеобщите митинги против законодателното предложение на държавното управление, " което рисково ще заплаши околната среда и ще навреди на здравето на жителите ".

Резолюцията осъжда утежняването на медийната независимост и увеличението на обидните изрази, заплашването и даже езика на омразата към членовете на парламентарната съпротива, самостоятелните интелектуалци, неправителствените организации, публицистите и гражданското общество.

Възхваляването на военнопрестъпници в Сърбия беше различен въпрос, издигнат от членовете на Екологичен потенциал.

" Друг източник на безпокойствие за нас е стенописът на наказания военнопрестъпник Ратко Младич в Белград, който управляващите до момента не са поискали да отстранен дефинитивно ", съобщи Пицула. Според известията стенописът в Белград, възхваляващ военнопрестъпника Ратко Младич, се охранява от млади мъже с качулки и се почиства всякога, когато бъде опозорен - и наподобява никой от управляващите няма волята или смелостта да го отстрани. Мнозина считат, че това е алегоричен миг в определянето на облика, който Сърбия желае да показа на света след споровете от 90-те години на предишния век.

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР