Законни ли са абортите в Германия? Вероятно ще се учудите,

...
Законни ли са абортите в Германия? Вероятно ще се учудите,
Коментари Харесай

Незабавна нужда от действия. Ще премахне ли Германия забраната за аборт

Законни ли са абортите в Германия? Вероятно ще се учудите, само че в общия случай отговорът е не. Заради остаряло законодателство те към момента могат да се преследват като закононарушения. Сега нова експертна комисия предложи възбраната да бъде отстранена. Но ще се случи ли това?

Германия да узакони абортите през първите 12 седмици от бременността. За това прикани назначена от държавното управление експертна комисия при започване на седмицата.

Това се случва, защото съгласно Наказателния кодекс на Германия абортът в страната публично към момента е противозаконен, макар че се предлага на доста места в страната и постоянно да не води до никакви последици. Опасенията от наказателно гонене обаче водят до това, че доста клиники не оферират тази здравна услуга.

Сега специфичната комисия заключи в отчета си, че настоящите разпореждания в Наказателния кодекс не подхождат на " контрола на конституционното, интернационалното и европейското право ".

Затова тя предложи законът за абортите да бъде либерализиран. Нейната рекомендация е бременността да бъде разграничена на три етапи:
Първите 12 седмици - комисията предлага абортите в този интервал да бъдат законни;Между 12-а и 22-а седмица - комисията предлага законодателят да реши в кои случаи абортът да не се наказва;От 22-та седмица нататък - абортът да остане противозаконен.
Комисията беше основана преди една година от воденото от левицата държавно управление на Германия. Тя се състои от научни специалисти, които трябваше да предлагат по какъв начин да се реформира системата.

Крайното решение за това обаче би трябвало да бъде взето от държавното управление на страната, отпред на което стои канцлерът Олаф Шолц .
Един немски закон от 1871 година
Според сегашните текстове в Наказателния кодекс на Германия спирането на бременност се санкционира със затвор до три години или санкция.

Ако спирането на бременността бъде осъществено от самата жена, тя може да бъде осъдена със затвор до една година или санкция. В случаите, когато абортът е осъществен срещу волята на дамата или е довел до гибел или сериозна вреда върху здравето ѝ, наказването е до 6 години.
Тези текстове на закона съществуват от 1871 година
Тези текстове на закона съществуват от 1871 година и през десетилетията са били неведнъж обсъждани, подложени на критика и реформирани, само че по този начин и в никакъв случай не са отстранени.
Жената не се санкционира, в случай че преди този момент е получила публична здравна консултация
Те въпреки всичко обаче плануват няколко изключения, поради които и на процедура абортите в Германия са вероятни. Така да вземем за пример дамата не се санкционира за това, че е решила да прекъсне бременността си през първите 12 седмици, в случай че преди този момент е получила публична здравна консултация.

Когато има случай на обезчестяване или заплаха за живота на дамата, абортът също е разрешен. Тоест макар че абортите на доктрина са противозаконни, те нормално не са преследвани от управляващите.

В част от случаите обаче се повдигат обвинявания на лекари и клиники, а дамите биват разпитвани. В резултат на това някои клиники не афишират публично, че правят сходни процедури или отхвърлят да правят аборти. За дамите пък сходен разпит може да бъде травматичен.

В последна сметка в този си тип законът затруднява и самия достъп на дамите до аборт. Освен това той би трябвало да се покрива финансово от тях, защото процедурата не е включена в здравното обезпечаване.

Заради всички тези аргументи от години в страната се организират митинги с претенции за смяна на закона.
 Хора вземат участие в митинг в отбрана на правото на аборт в Берлин, Германия, през 2022 година Какво следва
Правителството, водено от канцлера Олаф Шолц, не е задължено да извърши рекомендацията на експертната комисия.

Министърът на опазването на здравето Карл Лаутербах сподели, че има " незабавна потребност от дейности " във връзка с достъпа на дамите до аборти и съответни грижи за дамите с нежелана бременност, изключително в религиозно консервативната южна част на страната.

Въпреки това обаче държавното управление към момента не е оповестило периоди за правене на проектозакон.

Същевременно членове на консервативната съпротива споделиха, че ще сезират Конституционни съд, в случай че бъде направено предложение за узаконяване на аборта.

Баварската консервативна партия CSU упрекна комисията в политическа пристрастност, като сподели, че тя показва резултата, който държавното управление желае.

Крайнодясната партия Алтернатива за Германия също се опълчва на легализирането на абортите.

" Това, от което не се нуждаем, е още един спор, който разделя обществото ", както в Съединени американски щати и Полша, сподели здравният министър Лаутербах.

" Ще обсъдим в детайли и по-късно ще предложим проведен развой за това по какъв начин ние като държавно управление и парламент да се оправим с тези оферти ".

През предишния уикенд в Мюнхен се организираха малобройни митинги за и срещу премахването на възбраната за аборти.
Правото на аборт като разграничителна линия
Дебатът в Германия идва, откакто през последната година правото на аборт се трансформира в разграничителна линия за гласоподавателите в Съединени американски щати и няколко европейски страни.

През 2021 година Полша. Според поправката, въведена тогава, дамите нямат право да прекратят бременността си даже и при положение на повреден плод.

В началото на годината министър-председателят на Полша Доналд Туск сподели, че държавното управление му желае да облекчи рестриктивните мерки за достъп до незабавната контрацепция - хапчето " проект Б ". Президентът на Полша Анджей Дуда обаче сподели, че ще наложи несъгласие на този законопроект.

Година по-късно Върховният съд на Съединени американски щати, позволявайки на обособени щати да го не разрешават или лимитират.

Същевременно в отговор на това при започване на годината френският президент Еманюел Макрон вписа правото на аборт в конституцията на страната и изиска Европейският съюз да подсигурява това в своята Харта на главните права.

През 2022 година пък Германия анулира закон от нацистката ера, който не позволяваше на лекарите, предлагащи спиране на бременност, да популяризират информация за процедурата.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР