Законът за розата ще пресече опитите за производство на фалшиво

...
Законът за розата ще пресече опитите за производство на фалшиво
Коментари Харесай

Посегнаха лошо на едно от нещата, с които България се гордее по света

Законът за розата ще пресече опитите за произвеждане на подправено българско гюлово масло.

Това разяснява пред „ Телеграф” Веселина Ралчева, производител и преработвател на биоетерични масла и член на УС на Асоциация на биопроизводителите.

Тя описа, че доверието към нашето масло е било на път да се срине пред международните компании в последните няколко години, които го изкупуват. Основната причина е, че техните лаборатории са откривали в това число и съществуване на синтетични съставки.

Лаборатории

Стигало се е до такава степен, че обичайни клиенти в Съединени американски щати и Франция са отказвали да платят за доставки с българско розово масло. Най-честата причина е, че в лабораторните проби са откривали съществуване на синтетично в него, което се внася от Китай.

Цените на маслото са толкоз високи, че купувачът е в цялостното си право да знае защо дава парите си, сподели Ралчева. За информация сега 6 хиляди евро върви 1 кг стандартно розово масло, а до 9-10 хиляди евро кг биорозово масло. Ние не можем да заблуждаваме нашите обичайни клиенти, тъй като в последните години лабораториите към този момент могат да открият фалшификациите и в това число да кажат от коя част на света са те, сподели Ралчева.

Стандарт

Всички желаят маслото, което точно България е наложила като стандарт, наличие и качество. Това е тогавашният Български държавен стандарт, който се е утвърдил като стандарт за качество на международните пазари. Според него розовото масло се добива от роза дамасцена посредством филтрация. Всяко отклоняване от него провокира разстройване на пазара, както в парфюмерийната промишленост, фармацевтичната и тази на хранителни добавки.

Ламтежът

Ламтежът за облага обаче е наложил няколко форми за произвеждане на масло, което е сходно с това от роза дамасцена, само че има доста по-различни качества. На пазара те се таксуват като имитации.
Една от тях е вносът на розово масло от Иран, който някои преработватели и търговци смесват с нашето и по този начин себестойността им излиза по-ниска.

Технология

Въпреки че розата дамасцена е импортирана точно от Персия, се оказва, че в Иран добивът на масло от гюл е по друга технология и това се отразява на качеството. Също по този начин почвите там са по-различни и съставът на продукта не е подобен, какъвто се получава при филтрация от нашата дамасцена.

Измама

Другият метод за имитация е потреблението на нов вид „ Радуга”, който мнозина стопани са засадили в подбалканските полета. Те са били подведени, че той е по-високодобивен. Радуга е по-едра и красива от дамасцена, само че нейното масло е с по-различен състав, също така задръства дестилериите и унищожава оборудванията.

Ралчева даде образец с немски жител, който е закупил 100 дка в Стрелча с радуга. Човекът е бил измамен, тъй като когато е платил са му обяснили, че насажденията са от високодобивен вид маслодайна роза. Сега е заставен да прави единствено розова вода от радуга, с която няма подобен проблем както с маслото.

Договори и полета излизат на ярко

Как законът ще пресече ментетата? На първо място тази пролет стартира броене на всички, които отглеждат рози като площи и вид. Независимо какви са площите, върху които се отглеждат насажденията, те ще влязат в указател.

Също по този начин ще бъдат регистрирани и договорите сред производители и преработватели, както и количествата цвят, който се изкупва. Също маслото, което се създава и надлежно количествата, които се продават. Така ще е ясно кой какво създава и какво продава, с цел да няма никаква опция за спекулации. Това ще е също метод да се вкара уместност сред производители и преработватели.

Отглеждаме гюл върху 40 хиляди дка

Според статистика на Министерство на земеделието в България публично записаните насаждения с гюл са към 42 000 декара, като от тях 38 000 се реколтират. Според браншовиците обаче те стигат над 50 000 декара. 1 кг розово масло се добива от сред 3200 и 3500 кг, само че има преработватели, които го реализират и от 3 хиляди кг цвят. Това зависи от технологията, сезона и времето на жътва.

Засега публично има 996 аграрни производители. За 5 години площите с розови насаждения се усилват с над 10 000 дка или с към 25% спрямо 2014 година През 2019 година площите с рози са 48 360 дка или 13% повече от миналата. Основни индустриални центрове на розов цвят са общините Карлово, Павел баня и Казанлък.

Съответно областите - Пловдив и Стара Загора, концентрират 90% от общите площи и 80% от броя на стопанствата. Насажденията в област Стара Загора са 21 810 дка, в област Пловдив - 15 730 дка, в област Пазарджик - 3230 дка, и в София-област - 1470 дка.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР