Законът за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), събрание

...
Законът за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), събрание
Коментари Харесай

Държавен вестник пусна промените в НПК

Законът за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), заседание на 26 май 2023 година, е обнародван в  съгласно декрет на президента Румен Радев, публикуван ден по-рано.

Най-съществената оригиналност в Наказателно-процесуален кодекс е въвеждането на механизъм надзор на основния прокурор. Регламентира се ред за следствие на закононарушения от общ темперамент, осъществени от основния прокурор. За задачата би трябвало да е належащо известие за данни за осъществено закононарушение, което ръководителят на наказателната гилдия на Върховния касационен съд изпраща на Софийската градска прокуратура за изговаряне по общия ред. Преписката се разпределя на инцидентен принцип на арбитър, който се назначава за прокурор във ВКП за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор.

Прокурорът за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор, управлява досъдебното произвеждане и взе участие в правосъдното произвеждане. Ако в шестмесечен период от известието зародят и други законни мотиви за формиране на досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение от основния прокурор, той преглежда и тях. Ако в този период е отказано формиране на досъдебно произвеждане, не са налице други законни мотиви, или е прекъснато формираното наказателно произвеждане, след приключването на период прокурорът за следствието на закононарушения, осъществени от основния прокурор, се възвръща на заеманата преди този момент служба като арбитър.
 Крум Зарков подпечата президентския декрет за измененията в Наказателно-процесуален кодекс
Крум Зарков подпечата президентския декрет за измененията в Наказателно-процесуален кодекс

Очаква се той да бъде обнародван в " Държавен вестник " на 2 юни

При съществуване на данни за условия за тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности , както и дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт, които не съставляват закононарушения, прокурорът за следствието изпраща събраните материали на министъра на правораздаването.

Също по този начин решенията на Пленума на Висшия правосъден съвет за освобождението и назначението на основния прокурор към този момент могат да се одобряват с 13 гласа , а 17, както беше до момента.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР