Законът за авторското право ще бъде променен - това е

...
Законът за авторското право ще бъде променен - това е
Коментари Харесай

Иван Димитров, Музикаутор: Очертава се пълен хаос в сферата на авторското право

Законът за авторското право ще бъде изменен - това е към този момент несъмнено, откакто на равнище " комисия " в Народното събрание бяха разисквани и признати на първо четене препоръчани промени. Какви обаче са в действителност те и до какво могат да доведат - Actualno.com беседва с Иван Димитров, изпълнителен шеф на може би най-популярната организация за групово ръководство на авторски права в България " Музикаутор ".
Г-н Димитров, до каква степен стигнаха разискванията в измененията в Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП)?
Законопроектът беше импортиран от група народни представители с концепцията да се синхронизират европейските правила за груповото ръководство на авторското право и сродните му права с българското законодателство. Както знаете, България е в несъблюдение на това свое обвързване като държава-членка на Европейския съюз, поради което Европейската комисия ни глоби с близо 20 000 евро дневно.
Виждаме проблем, защото евентуално заради бързане, институциите не съблюдаваха досегашната процедура при транспониране на европейски наставления. Законопроектът не е минал през публично разискване, няма разбор за въздействието му върху пазарната среда, не е импортиран в Народното събрание (НС) от отрасловото министерство, няма мнения на органи като Национална агенция за приходите и Комисия за защита на конкуренцията, даже не е показана общоприетата таблица за сходство . Това крие сериозен риск от приемане на закон, който може да компрометира пазара за групово ръководство на права и да внесе неустановеност в връзките сред създателите и ползвателите на предпазени творби.
В рамките на свое съвещание Комисията по правни въпроси и Комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове одобриха законопроекта на първо четене, а на 25 януари беше признат и от Комисията по културата и медиите. Беше обещано увещание, че неналичието на публично разискване ще бъде обезщетена посредством съставянето на работна група, която да балансира позициите на всички заинтригувани страни. Самите вносители признаха, че законопроектът има недостатъци . Според нас, в случай че планът не се промени, проблемите, които записваме в този момент, биха се задълбочили.
Какви са главните проблеми, които " Музикаутор " вижда?
За нас остава провесен въпросът за какво още веднъж се повдигат тематики, по които към този момент са реализирани сложни взаимни отстъпки и то още през 2015 година. Тогава в Министерство на културата беше образувана необятна работна група, която създаде консенсусен законопроект, който по този начин и не беше гласуван от Народното събрание.
Проблемите в оферти законопроект в действителност се крият в няколко текста, които не са предмет на директивата и носят чисто български привкус. А точно – съгласно препоръчаните промени ползвателите ще могат да желаят промяна на цените, без да са заложени ясни критерии за това . Колко тъкмо ще продължат тези договаряния също е неразбираемо. Фиксиран е период от 9 месеца, след което при липса на сделка сред двете страни следва медиация. И тук нещата на процедура стопират. Дори вносителите не могат да отговорят какво се случва, в случай че и след този период не се е стигнало до договореност сред правоносители и ползватели.
И още - ние настояваме да се резервира процедурата по одобряване на цените от страна на министъра на културата, което отсъства от новия законопроект. Недопустимо е по този метод страната да бяга от контролната си роля.
Заради всички тези смущаващи сигнали " Музикаутор ", дружно с други организации на правоносители, а точно " Филмаутор ", " Артистаустор " и " Профон ", се обединихме към мнението, че разискването на " българските ремонти ", маскирани с директивата, би трябвало още веднъж да бъде поставено на масата, макар че те бяха необятно разисквани единствено преди 2 години. В противоположен случай това ще докара до цялостен безпорядък в областта на авторското право.
Разбрахме, че ползвателите на авторско наличие ще могат да желаят промени в цените на организациите за групово ръководство на права. Разкажете повече по отношение на това – да вземем за пример планува ли се някаква долна граница, под която не може да се мине или се обмисля различен принцип?
Основното, което ни тормози в тази обстановка, е освен че ползвателите ще могат да желаят промени. Текстът на законопроекта не планува нито събитията, нито интервал, на който ще може да се прави това. Предлагат се модели, които нямат аналог в Европа и с които ние, естествено, не сме съгласни.
В същото време това са организации на бизнеса и техният главен интерес е да заплащат допустимо минимум. Затова е парадоксално, че точно на тях се дава тази самодейност.
Какъв е размерът на ставките, които се заплащат на организациите за групово ръководство на авторски права в България?
Факт е, че в България се събират минимум авторски хонорари в цяла Европа. Можем да дадем едно съпоставяне, като се базираме на данните от Световната организация на авторскоправните сдружения – CISAC. През 2016 година всеки европеец е давал близо 6 евро за авторски права в областта на музиката и аудиовизията . В международен мащаб сумата е евро и половина. Възниква въпросът къде е България в тази статистика? У нас за същия интервал сме събрали малко над 50 евроцента на човек . Казано с други думи – от българския пазар създателите са получили близо 11 пъти по-малко хонорари от междинното за Европа и близо 3 пъти по-малко от междинните стойности за света. Имайте поради, че в статистиката на CISAC са регистрирани всички европейски страни, в това число тези отвън Европейски Съюз.
Ако тази статистика не е задоволителна, ето още – страната ни е в Списък 301 на Търговския представител на Съединени американски щати за пета поредна година, защото ниското равнище на отбрана на интелектуалната благосъстоятелност е индикатор за капиталовия климат. България заема 30-то място от 31 страни пък съгласно Международния показател за правото на благосъстоятелност. Съществуват също голям брой отчети и констатации от интернационалните организации за съществуване на сив бранш и едва правоприлагане.
Какви са ставките особено при " Музикаутор "?
Много е мъчно да се дадат съответни числа, защото логиката на цените е друга за всеки бранш. " Музикаутор " лицензира малките екрани, радиостанции, кабелни, интернет и сателитни оператори, уредници на концерти, търговски и туристически обекти. И още – издатели на дискове, интернет платформи и уеб сайтове. При всички тези ползватели изчисляването на авторските хонорари се прави по друг метод, съгласуван с европейските практики.
Колко би трябвало да получи един създател за труда си? Въпросът е повече от комплициран, тъй като тук нямаме материални измерения, а у нас задължението да се заплаща за духовни и културни артикули към момента е тематика, която среща мощен отпор. Когато, обаче, авторските сдружения решат да трансформират цените си, това става единствено измежду сериозен относителен разбор – той се преценява както с икономическата конюнктура у нас, по този начин и с резултатите, които реализира съответният отрасъл в България. Дали пазарът може да одобри тези стойности излиза наяве след договаряния, които от време на време траят години, което постоянно ощетява създателите и то съществено.
Когато беше оповестено завеждането на дело пред Европейския съд поради пропуските в законодателството ни във връзка с авторските права (по член 43 от Директивата за груповото ръководство на авторски права), Европейска комисия категорично уточни, че не сме обяснили по какъв начин реализираме мониторинг по отношение на това дали организациите за ръководство на групови права заплащат в точния момент и точните дължими суми на създателите. Има ли проблеми във връзка с заплащане на дължими суми към създатели, чиито права се ръководят от " Музикаутор "?
" Музикаутор " е едно от най-добре работещите сдружения в България във връзка с разпределянето на авторски хонорари. През месец март тази година започваме да работим с нов програмен продукт, който отваря нова страница при разпределението. Инвестирахме големи средства да създадем модерна технология, точно с цел да усъвършенстваме активността си. Това ще сложи страната ни в доста по-добра позиция във връзка с груповото ръководство на права в международен мащаб.
Основен проблем в наша активност остава събирането на авторски хонорари поради законови и процедурни хватки, които се употребяват от ползвателите, както и поради неналичието на съответен надзор от страна на страната.
Показателно е, че даже киното, което се обитава в постройката на Министерство на културата – контролният орган по ЗАПСП, няма лиценз за музикалните права. Този факт не провокира никаква реакция измежду народните представители и тези на институциите по време на полемиките в Народното събрание. Всичко това приказва за недобра среда за развиване на интелектуалната благосъстоятелност в България и за слабостта на страната да се оправи с тази обстановка.
Интервю на Ивайло Ачев


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Интервю  Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от улица от неин предходник Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от улица от неин предходник  Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните две години Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните две години  Рузие Хасанова: Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свободата  Бенджамин Ладуиг: Всяко дете с аутизъм има неповторим метод на изложение Бенджамин Ладуиг: Всяко дете с аутизъм има неповторим метод на изложение  Ники Илиев за Ники Илиев за " Нокаут ": Исках да направя филм, който ще остави диря в хората Интервю Още Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на авторското право
Законът за авторското право ще бъде изменен - това е към този момент с...
Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо Бенджамин Ладуиг: Всяко дете с аутизъм има неповторим метод на изра коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Френски министър е упрекнат за изнасилван...
Обвинения за обезчестяване са били подадени против Жералд Дарманин, министъра на държавната активност и бюджета на Франция. Позовавайки се н...
Ердоган: Ще прочистим от терористи цялата... Нетаняху подлага на критика полски проектозакон, за... Тръмп разгласи, че е податлив да промени мнени... 20 години железница подземен в София НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Как не те е позор, Гришо???
Григор Димитров няма да играе за Купа Дейвис. Това просто изречение разреши на критиците на международния №4 от идната седмица да засил...
Седмичен хороскоп за 29 януари - 4 февруар... Дневен хороскоп за 29 януари АПИ припомня: Старите винетки важат до сряд... Добре, че е Бойко Борисов, споделиха страните... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image ДСБ и " Да, България ": Предсрочни избори...
Предсрочни избори са възможи още тази година. Това предвидиха водачите на ДСБ Атнас Атанасов и на Да, България Христо Иванов.&nb...
Полският министър председател смята Русия за най-големи... Руската полиция арестува Алексей Навални (... Сидеров: Предстои разискване кой ще оглави... Гутериш: Съвременният тероризъм към този момент е без...  www.expert.bg  Това са 3-те най-скъпи развода в историята Това са 3-те най-скъпи развода в история...  Ако тези 6 неща важат за вас, е време за смяна в живота ви Ако тези 6 неща важат за вас, е време за...  Пазарът на смарт телефони в Китай регистрира спад за първи път Пазарът на смарт телефони в Китай регистрира спад...  Пикът на грипа ще бъде идната седмица, предвижда доктор Пикът на грипа ще бъде идната седмиц...  www.iwoman.bg  По женски: Емоционалната операция НЕ РАБОТИ! По женски: Емоционалната операция НЕ...  Предупреждавам те: не се влюбвай в мен! Предупреждавам те: не се влюбвай в мен!  Рут Колева: Бях жертва на домашно принуждение Рут Колева: Бях жертва на домашно насили...  Кои зодии са най-лесни за обичане Кои зодии са най-лесни за обичане  http://www.sportlive.bg  Коутиньо трябваше да напусне терена, с цел да може Барса да не загуби Коутиньо трябваше да напусне терена, за...  Милан набира скорост - излъга Лацио в дербито на Серия А Милан набира скорост - излъга Лацио в де...  Едва не прекратиха кариерата на ас на Сити със зверска балтия (СНИМКА) Едва не прекратиха кариерата на ас на Си...  Край на договарянията: Рома изрично отряза Челси за Джеко Край на договарянията: Рома изрично от... Интервю Още Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на авторското право
Законът за авторското право ще бъде изменен - това е към този момент с...
Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо Бенджамин Ладуиг: Всяко дете с аутизъм има неповторим метод на изра Нови Най-четени Най-коментирани Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на създател... 37 0 Задържани са заплашвали проверяващите за противозаконен банкет на непознати мраз... 33 0 Комари, преносители на вируса " Зика ", са засечени в Турция... 55 0 Вие четохте ли Истанбулската спогодба? Появи ли ви се предпочитание да обле... 80 0 Тръмп хвали американската стопанска система като мотор на международната... 68 0
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР